Ακακίες: Ενα road movie από την Αργεντινή


Δράμα, ευαισθησία και εκπλήξεις για σινεφίλ

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο-έκπληξη του Πάμπλο Τζιορτζιέλι που κέρδισε την Χρυσή Κάμερα στις Κάννες τον Μάιο του 2011 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στα ταξίδια του παγκοσμίως προβάλλεται την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Οι «Ακακίες» είναι μια βαθιά ανθρώπινη ταινία δρόμου που μας παρουσιάζει τον Ρουμπέν, έναν οδηγό φορτηγού που αναλαμβάνει απρόθυμα να μεταφέρει από την Παραγουάη στο Μπουένος Άιρες τη νεαρή Τζασίντα και το μωρό της. Δύο πεπρωμένα συναντιούνται, αποκαλύπτουν τις αποτυχίες του παρελθόντος και δημιουργούν υποσχέσεις ευτυχίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Ρουμπέν είναι ένας μοναχικός φορτηγατζής, που για χρόνια κάνει το δρομολόγιο Ασουνσιόν-Μπουένος Άιρες, μεταφέροντας ξυλεία. Ωστόσο, το σημερινό ταξίδι θα είναι διαφορετικό. Το αφεντικό του έχει κανονίσει να έχει ο Ρουμπέν μια επιβάτιδα, τη Χασίντα, η οποία θέλει να πάει στο Μπουένος Άιρες, όπου, με τη βοήθεια συγγενών της, ελπίζει να βρει δουλειά. Η Χασίντα έχει μαζί την οκτώ μηνών κόρη της, Αναχί. Ο ψυχρός, εσωστρεφής Ρουμπέν, συνηθισμένος στη μοναξιά του επαγγέλματός του, θα μπορούσε ίσως να αγνοήσει έναν ενήλικα, αλλά το επίμονο βλέμμα της μικρής απειλεί να διαπεράσει τη στωική του πανοπλία. Με την Αναχί να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των θέσεων οδηγού και επιβάτη, η Χασίντα εκμαιεύει σιγά σιγά πληροφορίες για το παρελθόν του Ρουμπέν, θέτοντας τη βάση για έναν ανθρώπινο σύνδεσμο που και οι δυo τους έχουν ανάγκη.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Οι «Ακακίες» είναι ένα μικρό ανεξάρτητο διαμάντι του λατινοαμερικάνικου σινεμά που δεν θα σε ξελογιάσει με τους διαλόγους του καθώς περιέχει ελάχιστους αλλά ούτε με τα φαντεζί του κάδρα καθώς ως επί το πλείστο διαδραματίζεται μέσα στην καμπίνα μιας νταλίκας. Αντίθετα σε σκλαβώνει με την απλότητα που αιχμαλωτίζει στις εικόνες του τις μικρές καθημερινές στιγμές μεταξύ τριών ανθρώπων και σε προσκαλεί να βυθιστείς στην σιωπή και στα βλέμματά τους που συχνά υποδηλώνουν περισσότερα απ’ ότι οι λέξεις. Οι «Ακακίες» είναι ένα φιλμ βαθιά προσωπικό που κόβει την ανάσα και συγκινεί, μένοντας πάντα πιστό στην απέριττη φόρμα του. Μια φόρμα που μπορεί ανά στιγμές να απαιτεί την αυξημένη υπομονή του θεατή αλλά που σε τελική ανάλυση φροντίζει να τον ανταμείψει με πολλές μικρές στιγμές σινεφίλ απόλαυσης.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του road movie είναι εδώ: ένα όχημα, μια μεγάλη απόσταση, οι ατέλειωτοι δρόμοι και… δυόμισι συνταξιδιώτες εντελώς αταίριαστοι μεταξύ τους. ο πρωτοεμφανιζόμενος Πάμπλο Τζιορτζέλι επιστρατεύει μια μινιμαλιστική πλοκή και περιγράφει με αξιοζήλευτη λιτότητα τη σιωπηλή, αλλά συγκινητική εξέλιξη της σχέσης δυο “τραυματισμένων” χαρακτήρων. Ταινία ημιτονίων, για υπομονετικούς σινεφίλ, βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα του φεστιβάλ Κανών.
Info
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Pablo Giorgelli
ΣΕΝΑΡΙΟ: Pablo Giorgelli, Salvador Roselli
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: German de Silva, Hebe Duarte, Nayra Calle Mamani
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Αργεντινή, Ισπανία
ΓΛΩΣΣΑ: Ισπανικά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 82 λεπτά

ΒΡΑΒΕΙΑ:
– Βραβείο ACID, Βραβείο Νέων Κριτικών, Χρυσή Κάμερα (Camera d’ Or για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη) – 64ο Φεστιβάλ Καννών 2011
– Βραβείο Orizontes Latinos – 59ο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν
– Bραβείο Sutherland για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη – 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

*Αν δεν εμφανίζονται οι υπότιτλοι, ενργοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή

Ωρα Εναρξης: 21.45 στον Δημοτικό Κινηματογράφο του μύλου Ματσόπουλου
Πηγές: Στοιχεία για τη ταινία πήραμε από Lifo.gr athinorama.gr e-go.gr imdb.com cinemanews.gr myfilm.gr

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top