Αλλαγή: Ιαπωνικό διαμάντι λόγω τεχνικών θεμάτων

Δυστυχώ,ς μερικές φορές τα τεχνικά ζητήματα εμποδίζουν την απόλαυση ορισμένων ταινιών. Ή το αντίθτεο: δημιουργούν δεδομένα για την απόλαυση άλλων ταινιών. Κάποια τέτοια θέματα, αναγκάζουν την Κινηματογραφική Λέσχη να αλλάξει για σήμερα Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 την προγραμαμτισμένη προβολή της κωμωδίας “Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη”. Αντ’ αυτής, θα προβάλλυμε το ιαπωνικό εξαιρετικό φιλμ με τίτλο “Μια γυναίκα ανεβαίνει τη σκάλα”.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Είναι η πιο γνωστή ταινία του Ναρούζε, αλλά και η επιτομή της θεματολογίας και του μοναδικού του στυλιζαρίσματος. Είναι η ιστορία της Κέικο μιας γκέισας, χήρας, που εργάζεται ως “Mama-san” σε ένα μοντέρνο μεταπολεμικό μπαρ στην περιοχή της Γκίνζα στο Τόκιο. Καθήκον της είναι να διασκεδάζει τους πελάτες, όταν τελειώνουν από τη δουλειά τους. Είναι πολυμήχανη και έξυπνη, αλλά συνεχώς εγκλωβίζεται, αδυνατώντας να βρει μια διέξοδο προς μια καλύτερη ζωή, «ανεβαίνοντας τη σκάλα» ξανά και ξανά. Το μινιμαλιστικό στυλ του Ναρούζε, συνδυασμένο με το υπέρκομψο ασπρόμαυρο Tohoscope και την ελαφριά τζαζ υπόκρουση συνθέτουν ένα απόλυτα μοντέρνο έργο που υπερβαίνει τις συμβάσεις του μελοδράματος φέρνοντας την ταινία ανάμεσα στα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα ενός «καθαρού» κινηματογράφου που κατορθώνει, όντας ανυποχώρητος στην αισθητική του, να παραμένει ταυτόχρονα απολαυστικός και για το ευρύτατο κοινό.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ταινία, μεστή στο λόγο που κατα-γράφει χωρίς σεμνοτυφία και συντηρητισμό τη θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία που εξελίσσεται πάνω στα δυτικά πρότυπα. Ένα διαμάντι που είδε το “φως της δύσης” έπειτα από 45 + χρόνια και γιατί όχι …επίκαιρη. Οι ηθικοί φραγμοί της εποχής και οι συμβιβασμοί που προτείνονται ως λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα δεν τον εμποδίζουν να προβάλλει τους συμβολισμούς σε πολλαπλά επίπεδα μέσα από βασανισμένες μαρτυρίες για τη σκληρή καθημερινότητα. Είναι πολύ σημαντικό που οι ταινίες του διαδραματίζονται στη σύγχρονη μεταπολεμική Ιαπωνία, και σχεδόν πάντοτε, οι βασικοί του χαρακτήρες είναι γυναίκες, που προσπαθούν να υλοποιήσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους.

 

Info

Τίτλος: Μια γυναίκα ανεβαίνει τη σκάλα
Πρωταγωνιστούν: Χίντεκο Τακαμίνε, Μασαγιούκι Μόρι, Ρέικο Νταν
Σκηνοθεσία: Mikio Naruse 
Σενάριο: Ryuzo Kikushima
Παραγωγή: Ryuzo Kikushima
Ετος: 1960
Χώρα: Ιαπωνία
Γλώσσα : Ιαπωνικά
Διάρκεια: 111
Εικόνα: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ
Είδος ταινίας : ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου

Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο youtube στη διεύθυνση:

Δώστε μια απάντηση

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

12 + 11 =