Αντίο από την… Πάτρα


Ολοκληρώνεται τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη ο φετινός κύκλος προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων, με δύο ειδικές προβολές. Βραβευμένες ελληνικές ταινίες του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας θα προβληθούν την καθιερωμένη ώρα έναρξης (21.45) στον δημοτικό κινηματογράφο του μύλου Ματσόπουλου τις δύο παραπάνω ημέρες.
Με τις προβολές αυτές δίνουμε τη δυνατότητα εμβάθυνσης στις δημιουργίες των Ελλήνων δημιουργών, καθώς συμπεριλαμβάνονται πολλά και διαφορετικά είδη: από μικρού μήκους, μέχρι βίντεο αρτ, ντοκιμαντέρ και ερευνητικές καταγραφές. Κι όλα αυτά, λίγο πριν τη δική μας εκδήλωση, το U made it festival λάβει χώρα για πρώτη φορά  στα Τρίκαλα. Οι ταινίες που θα προβληθούν, είναι:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Timor» σκην. Ρηγόπουλος Γιάννης – Γιώργος Βοντίτσος 17’ 05’ μ.μ., 2011
Στην ήρεμη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού εισβάλλει, ύστερα από ένα ατύχημα έξω από το σπίτι τους, ένα σκυλί. Ο άντρας περιθάλπει το άτυχο ζώο παρά την προϋπάρχουσα φοβία της γυναίκας προς τα σκυλιά. Ο ίδιος γνωρίζοντας ότι η γυναίκα του δεν μπορεί να συμβιώσει με το σκυλί προσπαθεί να του βρει ένα νέο σπίτι αλλά οι προσπάθειες του είναι άκαρπες. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο άνδρας έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση στοργής με το σκυλί. Έτσι αποφασίζει ότι θέλει να το κρατήσει παρά τις όσες αντιρρήσεις της γυναίκας του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIDEO ART

«When the Night Falls» σκην. Εύα Μπαλάση 2’ 18’’ v.a., 2011
Το σενάριο χτίστηκε σταδιακά με το συνεχόμενο άκουσμα της μουσικής. Οι πρώτες ιδέες ήταν να “μεταφραστεί” ο ήχος σε εικόνα, δηλαδή τα πλάνα με το νερό και την βρύση που στάζει. Σταδιακά, το κομμάτι προκαλεί αισθήματα άγχους, πανικού και έντασης. Δημιουργούσε την αίσθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί. Όλα αυτά τα συναισθήματα, έμπρακτα αποδόθηκαν με τα πλάνα του ατόμου που καπνίζει νευρικά, του αυτοκινήτου που τρέχει μέσα στην νύχτα, ενώ έξω βρέχει και τέλος με τις εικόνες με το χέρι που κρέμεται και το αίμα που στάζει.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIDEO DANCE  

 «Think_Erase_Move» σκην. Μαρία Κατσιπατάκη 3’ 54’’ v.d., 2011
Μια αλληγορική ταινία για την κίνηση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν, την σπειροειδή κίνηση του για την αναπόφευκτη συνάντηση με τον εαυτό του – ως την τελική του απόδραση. Μια χορογραφία εμπνευσμένη από τη σύγχρονη κοινωνία με αισιόδοξα μηνύματα για τον ίδιο τον άνθρωπο ως οντότητα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATION

«Η πηγή της νιότης» Παναγιώτης Ράππας 16’ 11’’ anim., 2011
Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Λευκάδιου Χερν – Κοϊζούμι Γιακούμο. Πριν πολλά χρόνια, ζούσαν στα βουνά της Ιαπωνίας ένας φτωχός ξυλοκόπος και η γυναίκα του. Ηταν πολύ γέροι και δεν είχαν παιδιά. Κάθε μέρα ο άντρας πήγαινε μόνος στο δάσος…

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Τζαφάρ» της Νάνσυ Σπετσιώτη 2’ 40’’ μ.μ., 2011
Ο Τζαφάρ περιμένει στο διάδρομο ενός νοσοκομείου. Οι γονείς της εννιάχρονης Άννας την αποτρέπουν να καθίσει δίπλα του…

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «SPECIAL ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ “ΠΑΡΩΝ”»

«Χριστίνα» σκην. Χάρης Ξυδιάς 52’ 49’’ ντοκ., 2012
Το ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφει τις σκληρές προσπάθειες της Χριστίνας Γκούσσω, ενός κοριτσιού με διανοητική αναπηρία, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και την αναπάντεχη επιτυχία της στους Special Olympics κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο στίβο. Η πρωταγωνίστρια με την συμμετοχή της στους αγώνες κατάφερε να πιστέψει στον εαυτό της και να αποκτήσει έναν νέο σκοπό ζωής. Απώτερος σκοπός της ταινίας είναι να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα προς όλες τις μικρές κοινωνίες του κόσμου και κυρίως στους γονείς των ατόμων με ειδικές ικανότητες να ωθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν τον αθλητισμό μέρος της ζωής τους, βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να κοινωνικοποιηθούν και να βγουν από την απομόνωση που συνήθως ζουν.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ

«Α Γρούσα Νάμου» σκην. Ελισάβετ Λαλουδάκη – Massimo Pizzocaro 52’ ντοκ, 2011
Στην Ανατολική Πελοπόννησο, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή στη σκιά του Πάρνωνα, ζουν οι Τσάκωνες, μια ιδιαίτερη φυλή ‘πεισματάρηδων’ Ελλήνων. Εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια μιλούν μια αρχαία διάλεκτο, μοναδικό πλέον δείγμα δωρικής γλώσσας. Δεν την εγκατέλειψαν ούτε μετά την επικράτηση της Κοινής, της πρώτης υπερ-τοπικής διαλέκτου από την οποία προήλθε η σύγχρονη ελληνική γλώσσα. Ό,τι άντεξε στους αιώνες, ξέφτισε μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Άνοιξαν δρόμοι, ήρθε ο τουρισμός, οι ντόπιοι έφυγαν μετανάστες ή ναυτικοί, το ‘υποχρεωτικό’ σχολείο επέβαλε στους μαθητές να ξεχάσουν την αρχαία τους γλώσσα. Ώσπου ήρθε η ώρα της αλήθειας: όταν χάνεις τη γλώσσα σου, χάνεις ένα ολόκληρο κόσμο. Η περίπτωση των Τσακώνων δεν είναι μεμονωμένη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ οι μισές περίπου γλώσσες του πλανήτη αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή. Της εξαφάνισης και της λήθης. Μια ταινία για την απώλεια της ταυτότητας – τι σημαίνει να ξέρεις ότι η γλώσσα σου δεν θα μιλιέται μετά από 100 χρόνια …

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΠΕΙ

«Γκάιντες λαλούν» σκην. Δημήτρης Κιτσικούδης 30’ ντοκ., 2012
Ένα μουσικό εθνογραφικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην γκάιντα και τους γκαϊντατζήδες του Έβρου. Παλαιοί γκαϊντατζήδες θυμούνται, νέοι μουσικοί αναζητούν το όργανο, τις μουσικές του και αναρωτιούνται: Θα συνεχίσουν οι γκάιντες να λαλούν;

ΔΙΑΚΡΙΣΗ «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ»

«Η Απέναντι όχθη» σκην. Μιχαήλ Φελάνης 9’ 30’’ μ.μ., 2011
Ένας στρατιώτης παρακούει τις εντολές της Μεραρχίας και περνά το ποτάμι, το όριο που τους έχουν θέσει και που αποτελεί τον απαγορευμένο καρπό για τους στρατιώτες, και έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο άντρα. Είναι εχθρός; Και αν ναι, τι τους χωρίζει πραγματικά; Η ιστορία παραβάλει το αντιπολεμικό μήνυμα που ήθελε να εκφράσει ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ «ΔΡΑΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ»

 «Ketchup» σκην. Κωνσταντής Φραγκόπουλος 7’ μ.μ., 2010
O συνηθισμένος οικογενειακός καυγάς του ηλικιωμένου πατέρα και της χωρισμένης, με δύο παιδιά κόρης του, θα οδηγηθεί σε μια τραγική κατάληξη.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

«Ημερολόγιο επαρχίας» σκην. Στέργιος Μουντσάκης 25’ ντοκ., 2011
Το ημερολόγιο επαρχίας είναι12 εικόνες από την Ελληνική επαρχία μέσα σε ένα χρόνο, μία για κάθε μήνα. Ένα σχόλιο για αυτά που αλλάζουν, για το περιβάλλον και για τις εναλλακτικές προτάσεις.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

«Πίστομα» σκην. Γιώργος Φουρτούνης 19’ μ.μ., 2011
Ένας άντρας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από καιρό. Στο σχεδόν εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο χωριό του βρίσκει τη γυναίκα του με ένα παιδί που δεν είναι δικό του. Σ’ αυτόν τον κόσμο, ένας ανεπιθύμητος έχει μόνο το έγκλημα σαν μέσο για ν’ αποκαταστήσει την τάξη.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ «ΤΕΧΝΗ-ΕΝΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

«Gran Partita» σκην. Αλέξανδρος Σκούρας 15’ 14’’ μ.μ., 2011
Η Χριστίνα ξυπνάει κάθε πρωί ακούγοντας το Gran Partita του Mozart. Στο διπλανό διαμέρισμα κατοικεί η Άννα, με την οποία δεν έχουν παρά καθαρά τυπικές σχέσεις. Εκείνη τη μέρα ξεκινάνε στο ασανσέρ μια κουβέντα για το συγκεκριμένο κομμάτι.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

 «Penguins» σκην. Δημήτρης Ζάχος 19’ μ.μ., 2012
Ελλάδα του 2012. Κρίση. Εργασιακή ανασφάλεια. Φόβος για το αύριο. Κοινωνικές σχέσεις που καταρρέουν. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρακολουθούμε την ιστορία μιας οικογένειας της εργατικής τάξης. Ένας πατέρας κοντά στη σύνταξη με τους δύο γιούς του προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να διαχειριστούν την καθημερινότητα, που δημιουργεί η δεινή οικονομική τους κατάσταση. Βασισμένο στο διήγημα “Πιγκουίνοι έξω απ’ το Λογιστήριο” του Χρήστου Οικονόμου.

 

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top