Ενας πολωνικός ύμνος στη ζωή από τον Α. Βάιντα

Ο μεγάλος πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα παρουσιάζεται στο κοινό των Τρικάλων με την προβολή της ταινίας «Το δάσος με τις σημύδες», από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, τη Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου 2018. Μια ταινία που μπολιάζει τον έρωτα και την επιθυμία, με τον θάνατο και τη ζωή. Παρ’ ότι φαινομενικά ασχολείται με τον θάνατο, εν τέλει η ταινία είναι ένας ύμνος στη ζωή και μαγεύει με μάλλον απροσδιόριστες συμπεριφορές, αινιγματικές δράσεις και όμορφα περιβάλλοντα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ενας άντρας που πενθεί ακόμα για τον θάνατο της συζύγου του, ενώ το μυαλό του τριβελίζει διαρκώς η ιδέα της πιθανής απιστίας της, δέχεται την επίσκεψη του φυματικού αδελφού του, ο οποίος περιμένοντας στωικά το τέλος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αναλαμπή ζωντάνιας που βιώνει το σώμα του. Η συμβίωσή τους στο σπίτι του πρώτου στην εξοχή, περικυκλωμένοι από ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον που ακολουθεί τη δική του αδιατάρακτη πορεία, αναδεικνύεται από τον Βάιντα σε μια έντονη, διαρκή αντιπαράθεση της παραίτησης με την έσχατη μάχη, της πικρίας με μια σχεδόν παράλογα ενθουσιώδη αποδοχή της ζωής ως έχει.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Βασισμένος σε ένα διήγημα του συμπατριώτη του, συγγραφέα Γιάροσλαβ Ιβάσκιεβιτς (στο έργο του οποίου θα επανερχόταν, διασκευάζοντάς το κινηματογραφικά και στα μεταγενέστερα «Οι Δεσποινίδες του Βίλκο» του 1979 και «Γλυκιά Εξαψη» του 2009), ο Αντρέι Βάιντα αφήνει για λίγο κατά μέρος το έντονα πολιτικο-κοινωνικό, αντιπολεμικό και ιστορικό περιεχόμενο των περισσότερων από τις ταινίες με τις οποίες έγινε διάσημος (όπως το «Kanal», το «Στάχτες και Διαμάντια» ή ο «Ανθρωπος από Μάρμαρο») για να εξερευνήσει κάτι πολύ πιο οικουμενικό: την ανθρώπινη συμπεριφορά μπροστά στην αναπόφευκτη απειλή του θανάτου.

Η σύγκρουση ζωής και θανάτου, ενστίκτου και εκλογίκευσης, αγκυλωμένου παρελθόντος και πυρακτωμένου παρόντος μετατρέπεται μπροστά στο φακό του Βάιντα σε μια πικρή, χαμηλότονη ελεγεία που αντιπαραθέτει τη σιωπηλή ομορφιά της φύσης με το θορυβώδες ανθρώπινο πάθος – το μόνο τρόπο να «δραπετεύσουμε» από τη λήθη, τη μοναξιά και το θάνατο.

Info

  • Τίτλος: Το Δάσος με τις Σημύδες (Brzezina / The Birch Wood)
  • Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα
  • Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ολμπρίνσκι, Όλγκιερντ Λουκάσεβιτζ, Εμίλια Κράκοβσκα, Ντανούτα Βοντίσκα,
  • Ετος: 1970
  • Διάρκεια: 99 λεπτά
  • Χώρα: Πολωνία
  • Γλώσσα: Πολωνικά

 

Πηγή: flix.gr, athinorama.gr

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ώρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο youtube στη διεύθυνση:

http://www.youtube.com/watch?v=RfqsCVonIfc

Δώστε μια απάντηση

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

16 − ten =