Η διαφορετικότητα, ο σαρκασμός και μια πρωτοπόρα ταινία

Η διαφορετικότητα στον έρωτα, μέσα από μια γαλλική ματιά, πριν από 19 χρόνια: αυτή είναι η ταινία «Ευτυχώς που δεν είσαι γυναίκα, του διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη Γκαμπριέλ Αγκιόν
ΥΠΟΘΕΣΗ
Καλεσμένος σε επαγγελματικό δείπνο και θεωρώντας υποχρεωτικό να συνοδεύεται από γυναίκα, ένας ομοφυλόφιλος τραπεζικός παρουσιάζει ως σύζυγο την Εύα, φίλη του και ιδιοκτήτρια γκέι ρέστοραν. Ο προϊστάμενος όμως την ερωτεύεται και η κατάσταση περιπλέκεται καθώς το ένα ψέμα φέρνει το άλλο.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Η ταινία του προσεγγίζει το θέμα της ομοφυλοφιλίας και του τραβεστισμού με αρκετό σαρκασμό και ευαισθησία. Επικεντρώνεται περισσότερο στις διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων του καθώς και τα προβλήματα συμβίωσης με τους straight. Ταινία για τα ζητήματα αυτά πριν 19 χρόνια, πολύ μπροστά, όμως, από την εποχή της, από γκέι σκηνοθέτη, με μια εξαίρετη Φάνι Αρντάν. Το θέμα ιδώνεται διαφορετικά σε μια Γαλλία των 90’s, που κατά τους Αμερικάνους κριτικούς, απεικονίζει την γκέι κοινότητα στις ΗΠΑ, στις δεκαετίας του 70 και του 80. Όμως η ταινία είναι αρκετά «γαλλική», δηλαδή αναφέρεται σε στοιχεία της γαλλικής κουλτούρας. Η Φάνι Αρντάν βραβεύτηκε με το Σεζάρ πρώτου γυναικείου ρόλου, καθώς πληθωρικά καλύπτει την ταινία, με το ταλέντο της. Οι έξυπνοι διάλογοι και η κωμικοτραγική πλοκή, συνθέτουν ένα πλέγμα απόλαυσης εκεί, στα 1996, με χαρακτήρες της γκέι κοινότητας να βρίσκονται στον χώρο και να τον οριοθετούν.

gynaika1

Info

Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Αγκιόν
Παίζουν: Φανί Αρντάν, Ρισάρ Μπερί, Ζακ Γκαμπλέν, Πάτρικ Τιμσίτ, Μισέλ Λαρόκ
Είδος: Κομεντί
Ετος: 1996
Προβολή: Έγχρωμη
Διάρκεια: 100΄
Χώρα: Γαλλία
Γλώσσα: Γαλλικά
Tips
Βραβείο Σεζάρ για τη Φάνι Αρντάν, καλύτερου γυναικείου ρόλου, το 1996

gynaika2ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα προσέλευσης: 21.30, καθώς θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα γενική συνέλευση.

Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top