Η πρώτη ελληνο-καναδική συμπαραγωγή στη Λέσχη


FUGITIVE PIECES (ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΨΥΧΗΣ) τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013
Υπόθεση
Στην Πολωνία του 1942, ο μικρός Jakob Beer, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας των Εβραίων γονιών του από τα Ναζιστικά στρατεύματα. Τραυματισμένος ψυχικά προσπαθεί να παραμείνει κρυμμένος και να επιβιώσει, όταν τον ανακαλύπτει να περιφέρεται στο δάσος ο Αθως, ένας Έλληνας αρχαιολόγος που εργάζεται στις ανασκαφές στο Μπισκούπιν. Ο φιλεύσπλαχνος αρχαιολόγος αποφασίζει να φυγαδέψει τον 9χρονο Jakob στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά το τέλος του πολέμου μετακομίζουν στον Καναδά, όπου ο Αθως γίνεται δεκτός ως Καθηγητής σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Μεγαλώνοντας ο Jakob προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, όμως η σχέση του με τη νεαρή και όμορφη Alex δεν καταφέρνει να τον βγάλει από την απομόνωσή του. Η συγγραφή – ειδικά όταν επιστρέφει στην Ελλάδα – αποδεικνύεται για τον Jakob μια ιδανική εκτόνωση των συναισθημάτων που τον βασανίζουν. Και όταν αργότερα θα συναντήσει τη Michaela, μια γυναίκα που πραγματικά κατανοεί και αποδέχεται τον πόνο του, ο Jakob επιτρέπει στον εαυτό του για πρώτη φορά να συμμετέχει στην πραγματική ζωή και να ξεφύγει από το παρελθόν του.

Κριτική
Μια όμορφη ταινία καναδέζικης και ελληνικής παραγωγής, το Fugitive Pieces βασίζεται στις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών του, στα ποιητικού στυλ και ουσιαστικότατα λογοτεχνικά κείμενα – τα οποία ακούγονται μέσω της αφήγησης του ήρωα – αλλά και στη συγκινητική ιστορία που διηγείται. Ασχολείται δε, με θέματα όπως η θλίψη, τα τραύματα, η απώλεια και η μνήμη, με έναν ποιητικό αλλά και πολύ διακριτικό τρόπο.

Στοιχεία
Μεγάλη πρόκληση ήταν το γεγονός ότι πολλοί απ’ τους ηθοποιούς έπρεπε να μάθουν εβραϊκά και ελληνικά για να υποδυθούν τους ρόλους τους. Συγκεκριμένα ο Ράντε Σερμπέντζια είχε μια εξαιρετική ερμηνεία στα ελληνικά. Ο Τζέρεμι Ποντεσουά είναι ήδη γνωστός από τις δύο προηγούμενες ταινίες του Οι Πέντε Αισθήσεις (The Five Senses) και Έκλειψη (Eclipse). Η τρίτη του ταινία, βαθύτατα ποιητική, περίπλοκη, όμορφη και αντισυμβατική βασίζεται στο αγαπημένο μπεστ σέλερ της Καναδής Αν Μάικλς, που έχει εκδοθεί σε τριάντα χώρες, αποσπάσματα του οποίου ακούγονται στην ταινία

Η ταινία έχει έντονο ελληνικό άρωμα, καταρχάς από τα γυρίσματα σε Λέσβο και Ύδρα, τα ελληνικά που ακούγονται, τη περιορισμένη αλλά αξιόλογη συμμετοχή της Θέμις Μπαζάκα εώς και τη συμμετοχή ελλήνων συντελεστών σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής με εξέχουσα φυσιογνωμία, τον Νίκο Κυπουργό (score). Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί χρειάζεται οι Έλληνες επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, να αποκτούν πραγματικά διεθνείς εμπειρίες, με συμμετοχή σε ταινίες του είδους και της ποιότητας προς τα οποία, πρέπει και μπορεί να κινηθεί ο βαλτωμένος ελληνικός κινηματογράφος.
 

Info
Σκηνοθεσία: Jeremy Podeswa
Σενάριο: Anne Michaels (μυθιστόρημα), Jeremy Podeswa
Ηθοποιοί : Stephen Dillane, Rade Sherbedgia , Rosamund Pike, Robbie Kay , Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Καραμίχος, Δανάη Σκιάδη
Παραγωγή: Robert Lantos
Μουσική : Νίκος Κυπουργός
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Gregory Middleton, CSC
Μοντάζ : Wiebke Von Carolsfeld
Σχεδιασμός Παραγωγής: Matthew Davies
Καλλιτεχνική Διεύθυνση :
Σκηνικά : Erica Milo, Νικος Τριανταφυλλόπουλος
Κοστούμια : Anne Dixon
Χώρα παραγωγής : Καναδάς , Ελλάδα
Χρονολογία παραγωγής : 2007
Γλώσσα : ΑΓΓΛΙΚΑ
Διάρκεια : 112′
Εικόνα : Έγχρωμη
Είδος: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ
* Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ρώμης για τον Ράντε Σερμπέντζια
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 στον μύλο Ματσόπουλου (αίθουσα Δημοτικού Κινηματογράφου).
Ωρα έναρξης 21.45
Το τρέιλερ 
Εδώ θα ακούσετε δείγμα της μουσικής του Νίκου Κυπουργού
Εδώ θα διαβάσετε κριτική για το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία
Στοιχεία για το κείμενο πήραμε από εδώ

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top