Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10/12/2012

 ΚΟΣΜΟΣ/KOSMOS/KOSMOS, Reha ERDEM, Turkey, Bulgaria, 2009, 122’

Σ’ένα συνοριακό χωριό της Τουρκίας που μοιάζει να’χει ξεμείνει μερικές δεκαετίες πίσω από τον κόσμο,τρέχοντας σαν κυνηγημένος μέσα στα χιόνια φτάνει ο Battal,ένας αλλόκοτα αθώος (ή ίσως ελεύθερος)άνθρωπος που μοιάζει να μην έχει καμία συναίσθηση των κοινωνικών συμβάσεων.
Είναι γεμάτος απορία,πάθος και συμπόνοια και κάθε του συναίσθημα καθρεφτίζεται με ακρίβεια στα μάτια του.
Ο Battal ερωτεύεται με παθιασμένη χαρά, κάνει έρωτα με την ψυχή του, στενοχωριέται με τη λύπη των ανθρώπων,κάνει θαύματα,τρέφεται μοναχά με ζάχαρη κι απαντά κατά κανόνα με χωρία από το Κοράνι(;) στις ερωτήσεις που του κάνουν.
Δε δουλεύει όμως περιέργως πάνω του βρίσκονται λεφτά για να παραγγείλει το τσάι του,απ’τη στιγμή που ο καφετζής αρνείται να του το προσφέρει τζάμπα.
Μια σειρά από διαρρήξεις συμβαίνει στα μαγαζάκια του ήσυχου χωριού,ενώ συζητείται το θέμα του ανοίγματος των συνόρων και,για όσους διαφωνούν, αυτό είναι ένα συμβάν που χρησιμοποιείται ως ζωντανό επιχείρημα:
“Οι ξένοι θα διαταράξουν την ηρεμία και την ηθική τάξη”
Το πρόσωπο του διαρρήκτη δεν το βλέπουμε ποτέ,ωστόσο δεν έχουμε πολλές αμφιβολίες για το ποιος είναι.
Ο Battal που σφράγισε την είσοδο του μ’ένα θαύμα, φεύγει κυνηγημένος μετά από δυο θανάτους και πριν προλάβει να ολοκληρώσει το τελευταίο του ίσως θαύμα.
Η ταινία εκτυλίσσεται αποκλειστικά μέσα στο δριμύ ψύχος ενός χιονισμένου χειμώνα.
Η φωτογραφία είναι ένα ποίημα,η μουσική συνοδεύει εξαιρετικά κι ο πρωταγωνιστής έχει γίνει αυτός που υποδύεται!

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top