Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 1/11/2010



Σκηνοθεσία:  Φιλίπ Λιορέ
Πρωταγωνιστούν:  Βενσάν Λιντόν, Φιράτ Αϊβερδί, Οντρέ Ντανά, Ντέρια Αϊβερδί, Τιερί Γκοντάρ, Σελίμ Αγκουλ
Παραγωγή:  Nord-Ouest Films
Έτος:  2009
Χώρα:  Γαλλία
Διάρκεια:  115′




Είκοσι δύο μίλια νερού (η απόσταση ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ) στέκονται τελευταίο εμπόδιο για να ξανασυναντηθούν ο Μπιλάλ (Φιράτ Αϊβερδί) με την αγαπημένη του Μίνα (Ντέρια Αϊβερδί).
Ο Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη γαλλική πόλη Καλαί. Στην προσπάθειά του να εισέλθει λαθραία στη Βρετανία, όπου ονειρεύεται να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής, το ταξίδι του τερματίζεται απότομα καθώς οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση.
Βλέποντας τις Βρετανικές ακτές τόσο κοντά, αποφασίζει να διασχίσει τη θάλασσα κολυμπώντας, αψηφώντας τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Σιμόν, έναν πρώην πρωταθλητή κολύμβησης ο οποίος δουλεύει ως προπονητής στο τοπικό κολυμβητήριο. Όταν o Μπιλάλ του εκμυστηρεύεται το λόγο που θέλει να βρεθεί στην Αγγλία, ο Σιμόν συγκινείται από τον έρωτα του νεαρού και την αποφασιστικότητα του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει και τον προπονεί για να διασχίσει το κανάλι…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:

Πως ξεκίνησε η ταινία:
Πολύ καιρό ο Φιλίπ Λιορέ ήθελε να γυρίσει μια ταινία για τους ανθρώπους που αφήνουν τη χώρα τους για να πάνε στην Αγγλία και βρίσκονται κρατούμενοι στο Καλαί. Μετά από συζητήσεις με τους συνεργάτες του στη συγγραφή του σεναρίου Εμανουέλ Κουρκόλ και Ολιβιέ Αντάμ, ξεκίνησαν να βρουν το γενικό πλαίσιο που θα κινηθεί η υπόθεση. Ήρθαν σε επαφή με διάφορες οργανώσεις και πήγαν και οι ίδιοι στο Καλαί για να ακούσουν τις εμπειρίες των μεταναστών.

Σε αναζήτηση του Μπιλάλ:
Η εύρεση του κατάλληλου ηθοποιού για να υποδυθεί τον Μπιλάλ ήταν η πιο απαιτητική δουλειά του κάστινγκ. Ο Φιλίπ Λιορέ και η Τατιάνα Βιάλ έψαχναν εβδομάδες σε όλες τις σημαντικές κοινότητες των Κούρδων στην Ευρώπη: Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Σουηδία… Τελικά βρήκαν τον Φιράτ Αϊβερδί στη Γαλλία. Επίσης, όπως και ο Φιγιάτ Αϊβερδί, σημαντικός είναι ο αριθμός των ερασιτεχνών ηθοποιών που εμφανίζονται στην ταινία σε βασικούς ρόλους: οι νεαροί κούρδοι φίλοι του Μπιλάλ, η ηθοποιός που υποδύεται τη Μίνα.

Γυρίσματα στο Καλαί:
Ο Φιλίπ Λιορέ δε θέλησε να πραγματοποιήσει γυρίσματα στη Ρουμανία ή την Τσεχία, παρόλο που θα κόστιζε πολύ λιγότερο. Αποφάσισε να κάνει τα γυρίσματα στις πραγματικές τοποθεσίες όπως οι δρόμοι του Καλαί, το οδικό πέρασμα της Μάγχης, η πλαζ Μπλεριό ώστε να δώσει στην ταινία μεγαλύτερη αληθοφάνεια και αυθεντικότητα.

Την παραμονή των γυρισμάτων:
Ο Φιλίπ Λιορέ και ο Βενσάν Λιντόν με το που έφθασαν στο Καλαί βρέθηκαν μαζί με τους μετανάστες στην “ουρά της σούπας”. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσφέρει εθελοντικά φαγητό στους μετανάστες οι οποίοι συνωστίζονται σε ουρές και περιμένουν τη σειρά τους. Χωρίς να ανταλλάξουν λέξη μεταξύ τους ο Φιλίπ και ο Βενσάν γύρισαν στο ξενοδοχείο: “Ήταν ένα θέαμα που δεν σήκωνε κανένα σχόλιο…” θυμάται ο Βενσάν Λιντόν. Τα γυρίσματα του WELCOME ξεκίνησαν την επόμενη ημέρα.

Στις αίθουσες:
Στο γαλλικό Box Office το WELCOME υπήρξε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης άνοιξης. Η ταινία άνοιξε στη δεύτερη θέση και έχει σημειώσει εισπράξεις μεγαλύτερες των 10,000,000 $ και την έχουν δει περισσότεροι από 1.100.000 θεατές.

Μετά την προβολή της ταινίας:
Το WELCOME έγινε αφορμή για μια ολόκληρη συζήτηση στα media της χώρας για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαρκοζί, αλλά και γενικά για την αντιμετώπιση των μεταναστών από τη Δύση.
Βάσει νόμου είναι δυνατό να επιβληθούν βαριά πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια σε όσους γάλλους πολίτες αποδειχθεί ότι βοηθούν ή παρέχουν καταφύγιο σε παράνομους μετανάστες. Το 2008, 4.423 πολίτες βρέθηκαν κρατούμενοι με ανάλογες κατηγορίες. Όταν, σχολιάζοντας το γεγονός, ο Φ. Λιορέ έκανε παραλληλισμούς με την εποχή της Γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, όταν και τότε ήταν παράνομο να προσφέρει κάποιος καταφύγιο σε διωκόμενες μειονότητες όπως οι Εβραίοι, ο υπουργός μετανάστευση της κυβέρνησης Σαρκοζί Ερίκ Μπεσόν πολύ ενοχλημένος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτοι τέτοιοι συσχετισμοί. Στις 18 Μαρτίου στη γαλλική βουλή έγινε ειδική προβολή της ταινίας και αμέσως οι βουλευτές αποφάσισαν να εξετάσουν ξανά το συγκεκριμένο νόμο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ:

“Μια δραματική ιστορία που συγκινεί και πιστοποιεί την σκηνοθετική ικανότητα του Φιλίπ Λιορέ”
VARIETY

“Το WELCOME σίγουρα θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία”
THE GUARDIAN

“Μια σπαρακτική ιστορία. Ο Βενσάν Λιντόν είναι συγκλονιστικός.”
LA REPUBBLICA

“Ο Βενσάν Λιντόν είναι εξαιρετικός, αλλά είναι το πρόσωπο του Φιράτ Αϊβερδί που μένει χαραγμένο στη μνήμη.”
METRO (Paris Edition)

Ο Φιλίπ Λιορέ παίρνει άριστα αφού καταφέρνει και δημιουργεί μια ανθρώπινη μελωδική γραμμή με τους ρυθμούς ενός κοινωνικού και πολιτικού θρίλερ.”
LE FIGARO(SCOPE)

“Ο Λιντόν και ο Αϊβερδί προσθέτουν στιβαρότητα με τις ερμηνείες τους σε μια συγκινητική και δραματική ιστορία που συνταράζει.”
PARIS MATCH

“Καλογραμμένο, με εξαιρετικές ερμηνείες και τρομερά συγκινητικό”
TELERAMA



Μοιραστείτε το:

Scroll to Top