Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 25/1/2010

Η «Ρώσικη Κιβωτός» έργο του διακεκριμένου σκηνοθέτη Αlexandre Sokurov.Με μια αδιάκοπη κίνηση της κάμερας, την μεγαλύτερη όλων των εποχών, με διευθυντή φωτογραφίας τον Tilman Buttner, γνωστό από το «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε», ο σκηνοθέτης διατρέχει 300 χρόνια ρώσικης ιστορίας και πολιτισμού.
Με οδηγό έναν Γάλλο διπλωμάτη του 18ου αιώνα, ανακαλύπτει τους ανθρώπους, τις ίντριγκες και τις συγκρούσεις που διαδραματίζονται στα πολυτελή Χειμερινά Ανάκτορα. Κι οι δυο τους θα αφεθούν σε ένα ταξίδι που διαπερνά διάφορες ιστορικές περιόδους, συζητώντας σε οξύ αλλά και συναισθηματικό ύφος για τη Ρωσία εκφέροντας την απολύτως προσωπική θέση του σκηνοθέτη σχετικά με την ασαφή θέση της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Μια μοναδική κατάθεση πολιτισμού, ένα πρωτοφανές τεχνικό – τεχνολογικό επίτευγμα, μια απλή όσο και μεγαλοφυής χειρονομία που ανοίγει νέους ορίζοντες στην κινηματογραφική σύνθεση, αποτελεί το επί τετραετία ανεκπλήρωτο όνειρο του μεγάλου δημιουργού, μια μοναδική ονειρική συνάντηση Τέχνης, Ονείρου και Ιστορίας.
Η περιήγηση ενός ανθρώπου της σύγχρονης εποχής και ενός αριστοκράτη του 18ου αιώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στις σελίδες της ρωσικής Ιστορίας, όπου κάθε πτυχή της αναβιώνει σε καθένα από τα «ιερά» δωμάτιά του.
Ο Sokurov χρησιμοποίησε 867 ηθοποιούς, περισσότερους από χίλιους κομπάρσους, αναρίθμητα κοστούμια και περούκες της εποχής όπως και τρεις συμφωνικές ορχήστρες, μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου, το σημερινό μουσείο του Ερμιτάζ.
Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας και προβών και το φιλμ γυρίστηκε σε μια και μοναδική μέρα, με μια και μοναδική λήψη.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top