Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 29/11/2010

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΩΝ


Σκηνοθεσία:  Χόρχε Σάντσεθ-Καμπεθούδο
Πρωταγωνιστούν:  Καρμέλο Γκόμεζ (Εστέμπαν), Τζούντιθ Ντιακατέ (Γκάμπι), Κέλσο Μπουγκάλο (Αμαντέο), Μανουέλ Μορόν (Πωλητής) Μαριάνο Αλαμέντα
Παραγωγή:  ENRIQUE GONZALEZ MACHO
Έτος:  2006
Χώρα:  Ισπανία
Διάρκεια:  123′ 

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΩΝ είναι μια ταινία νουάρ που διαδραματίζεται σε ένα ορεινό απομακρυσμένο χωριό και εστιάζει σε οκτώ χαρακτήρες. Σε αυτό το θρίλερ-δράμα, παρακολουθούμε τις ξαφνικες αλλαγές στις ζωές των οκτώ ανθρώπων οι οποίες είναι συνέπειες ενός δραματικού συμβάντος. Η υπόθεση παίρνει όλο και περισσότερο περίπλοκη τροπή καθώς ένας ένας οι ήρωες εγκλωβίζονται σταδιακά όλο και πιο ασφυκτικά σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Η ταινία είναι χωρισμένη σε έξι κεφάλαια: «Ο άντρας στην πανσιόν», «Οι σπηλαιολόγοι», «Ο άντρας στο δρόμο», «Oι ευσυνείδητες αρχές», «Άμος ο τρελός», και «Ο αλλιγάτορας». Κάθε κεφάλαιο αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά ενός ή δύο κύριων χαρακτήρων, οι οποίοι παίζουν δευτερεύοντες ρόλους στα άλλα κεφάλαια. Με αυτόν το τρόπο, μαθαίνουμε για τις προσωπικές τους ιστορίες προτού εμπλακούν στην κύρια πλοκή και έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας και των κινήτρων τους. Οι επιλογές των ηρώων και οι αντιδράσεις τους δίνουν στην ταινία ξαφνικές και αναπάντεχες εξελίξεις. Όλοι τους είναι συνηθισμένοι χαρακτήρες που απρόσμενα βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις και ένας από τους κύριους στόχους της ταινίας είναι το να εξερευνηθεί πώς οι άνθρωποι λειτουργούν υπό το βάρος μιας εξαιρετικά σύνθετης και δραματικής κατάστασης. Πώς οι περιστάσεις και οι προσωπικοί ψυχολογικοί και συναισθηματικοί μηχανισμοί τους εξηγούν τη συμπεριφορά τους και, προ πάντων, πώς δικαιολογούν τις πράξεις τους και το πώς συνεχίζουν στη ζωή τους.
Η ταινία δεν διαχωρίζει τους ήρωες σε καλούς ή κακούς. Απλά τους παρουσιάζει πολύ ανθρώπινους με σθένος, αδυναμίες και ιδιαιτερότητες. Μερικοί απ’ αυτούς θεωρούν ότι είναι ιδιαίτεροι, με αυστηρές αρχές αλλά καταλήγουν να συγχωρούν σοβαρά παραπτώματα. Η ταινία δεν επιδιώκει να τους δικαιολογήσει ή να κρίνει αυτές τις συμπεριφορές με ηθοπλαστικό τρόπο. Περιγράφει ένα ορισμένο ηθικό κλίμα, μια ορισμένη κατάσταση πραγμάτων και δεν επιχειρεί να δώσει καμία απάντηση. Απλά αφηγείται και ζητά από το θεατή να σκεφτεί και να καταλήξει μόνος του.
Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΗΛIΟΤΡΟΠΙΩΝ επίσης εξετάζει το φαινόμενο της βίας. Το είδος εκείνο που προκύπτει από τα πιό βασικά ένστικτά ή προκαλείται από την ανικανότητα επικοινωνίας και της οπτικής των πραγμάωτν από τη σκοπιά του άλλου. Αυτός ο ανόητος τύπος βίας απεικονίζεται με μεγάλη αυστηρότητα στη ταινία. Δε δικαιολογείται ως εκδίκηση και oύτε παρουσιάζεται ως ελκυστικό θέαμα. Γίνεται ένα γεγονός με πολύ δυσάρεστες, δραματικές συνέπειες που αλλάζουν για πάντα τις ζωές όλων των χαρακτήρων.
Η ταινία είναι επίσης για τη μοναξιά, την απομόνωση και την εγκατάλειψη αλλά και για τη δυστυχία που προκαλεί η λαχτάρα για μια νέα, διαφορετική ζωή.

Η ΝΥΧΤΑ των ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΩΝ είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χόρχε Σάντσεθ-Καμπεθούδο. Με τις δυο πρώτες μικρού μήκους ταινίες του La gotera (1996) και Mustek (1996) συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και κέρδισε πολλές διακρίσεις.

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top