Ιράν: Ελεύθερος με εγγύηση ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερο με εγγύηση το γνωστό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας στις φυλακές Εβιν της Τεχεράνης για περισσότερο από μια εβδομάδα, ανέφερε ιρανός αξιωματούχος.

Ο Παναχί, που έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και υποστηρικτής του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί, κατά τις περσινές επεισοδιακές ιρανικές εκλογές, συνελήφθη το Μάρτιο μαζί με τη συζυγό του και την κόρη του. Λίγο αργότερα τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του αφέθηκαν ελεύθερα.
Χθες κατά την απονομή των βραβείων στη λήξη του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες, η νικήτρια του βραβείου καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός , αναφερόμενη στον Παναχί δήλωσε ότι “το λάθος του είναι πως είναι ένας καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος ανεξάρτητος”.
Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί δήλωσε στο πρακτορείο εδιήσεων ISNA ” Στη συνάντηση που είχαμε μαζί του την Πέμπτη, εξετάσαμε το αίτημα του να αφεθή ελεύθερος πριν από τη δίκη του με εγγύση. Η δικαστική και η επίσημη διαδικασία για την υπόθεση του πρχωρά”.
Δεν έχει διευκρινιστεί πότε ο Παναχί θα εγκαταλείψει τη φυλακή.Ο Παναχί είχε δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει την απεργία πείνας έως ότου του επιτραπεί να μιλήσει με το δικηγόρο του , να δεχτεί επισκέψεις από την οικογένεια του και να αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων έως τη διεξαγωγή της δίκης του. Η οικογένεια του και ο δικηγόρος του τον επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top