Μπορεί το J.A.C.E. να απέσπασε έξι συνολικά βραβεία στην 4η τελετή απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ωστόσο Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού και Η Κόρη του Θάνου Αναστόπουλου επικράτησαν στις βασικές κατηγορίες.
Παρόντες στα βραβεία ήταν η Ζωή Λάσκαρη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Κώστας Βουτσάς, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Στράτος Τζώρτζογλου, η Όλγα Μαλέα, η Βίκυ Βολιώτη, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ανάμεσα σε άλλους.
Η βραδιά ξεκίνησε με την πρόεδρο της Ακαδημίας Κατερίνα Ευαγγελάκου να ανεβαίνει στη σκηνή και λέει ότι η Πολιτεία είναι απούσα από το κινηματογραφικό κάδρο. «Δεν υπάρχει Πολιτεία επειδή υπάρχει κρίση ή υπάρχει κρίση επειδή δεν υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της ΕΑΚ, μιλώντας και για το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στους νέους κινηματογραφιστές της διασποράς, όπως ο Λάνθιμος που εργάζεται πλέον στο Λονδίνο.
Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο Μάκης Παπαδημητρίου και η Βάσω Καβαλιεράτου. Ο πρώτος αποδείχθηκε άνετος, αστείος και ιδιαίτερα… λαοφιλής, καθώς έκανε την τελετή να περάσει ευχάριστα.
Στα βραβεία, Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Έκτορας Λυγίζος) και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Γιάννης Παπαδόπουλος).
Τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο Θάνος Αναστόπουλος, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας (το οποίο φαινόταν πιο πιθανό να κερδίσουν οι συνυποψήφιοί του Έκτορας Λυγίζος και Μενέλαος Καραμαγγιώλης). Παράλληλα, απέσπασε το βραβείο Σεναρίου, γεγονός που του φάνηκε πολύ περίεργο καθώς, όπως είπε, συνηθίζει να μην δουλεύει με σενάρια. Το τρίτο βραβείο της ταινίας ήταν εκείνο της φωτογραφίας.
Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε, όπως αναμενόταν, η Αμαλία Μουτούση για την ερμηνεία της στην ταινία Χαρά, ενώ οι Ιερώνυμος Καλετσάνος και Κόρα Καρβούνη του J.A.C.E. επικράτησαν -όπως αναμενόταν- στους δεύτερους ρόλους.
Τα δύο βραβεία ντοκιμαντέρ (ένα της Ακαδημίας και ένα στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη) κέρδισαν τα Ημερολόγια Αμνησίας της Στέλλας Θεοδωράκη.
Το Αν απέσπασε βραβείο ήχου και βραβείο μοντάζ (το μοιράστηκε με το J.A.C.E.). Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας δόθηκε στην Δεμένη Κόκκινη Κλωστή. Το βραβείο το έδωσε ο Μπάρμπα Γιώργος, δηλαδή ο νεαρός καραγκιοζοπαίχτης Κωνσταντίνος Βαμβακάρης, σε μία από τις όμορφες εκπλήξεις της βραδιάς.
Η δεύτερη ήταν όταν στη σκηνή βγήκε η εθνική ομάδα πόλο γυναικών για να απονείμει το βραβείο καλύτερης ταινίας.
Βραβείο μουσικής κέρδισε η ταινία Αίμα, βραβεία ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, μακιγιάζ το J.A.C.E. Καλύτερη ταινία μικρού μήκους αναδεικνύεται το Χαμομήλι του Νεριτάν Ζιντζιριά, αφήνοντας χωρίς βραβείο το φεστιβαλικό Τίτλοι Τέλους του Γιώργου Ζώη και το The Capsule της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.
Βραβείο Nova για Έλληνα που «διαφημίζει» το ελληνικό σινεμά στο εξωτερικό κέρδισε ο Γιώργος Χωραφάς. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο στεριά» είπε. «Είναι και ουρανός, είναι και θάλασσα. Γι’ αυτό σε μας τους Έλληνες δεν μπορούν να βάλουν όρια» πρόσθεσε.
Τιμητικό βραβείο δόθηκε φέτος στη Ζωή Λάσκαρη, η οποία επιχείρησε να κάνει μία σύνδεση της ιστορίας της Ελλάδας και της κινηματογραφικής της ιστορίας, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.
Αν και η βράβευση «των μαστόρων από τους μάστορες», όπως είπε η πρόεδρος της ΕΑΚ, είναι κάτι απαραίτητο, είναι εξίσου απαραίτητο η Ακαδημία να βρει την ταυτότητά της. Σε μια περίοδο που ο κινηματογράφος έχει ανάγκη την συσπείρωση, δεν νοείται να ψηφίζουν για τα βραβεία μόνο 107 άτομα.
Πηγή: in.gr