Οι ταινίες του φεστιβάλ

 Στοιχεία για τις ταινίες, βιογραφικά δημιουργών, συντελεστές



Γιακουμολουκουμάκος
Του Αχιλλέα Κόκκοβα
Ο Γιακουμολουκουμάκος είναι μια ταινία βγαλμένη μέσα από τη φτώχεια και τη βιοπάλη των ανθρώπων.
Τέλη δεκαετίας του ’60, ο μεροκαματιάρης στα κουλούρια Γιακουμής, αποφασίζει να ζητήσει την αγαπημένη του Μαγδάλω σε γάμο. Δυστυχώς γι’ αυτόν, η αντίθεση της μητέρας της στα μαύρα του μαλλιά, τον αναγκάζει να κουρευτεί.
Όμως αυτό το εμπόδιο, δεν ήταν το τελευταίο…
Η φτώχεια του, αναγκάζει τη Μαγδάλω να διαλέξει για παντρειά τον μεγάλο τσιφλικά Σταύρακα, με αποτέλεσμα ο Γιακουμής να γνωρίσει τον χλευασμό κα τον περίγελω από τους φίλους του.
ομάδα παραγωγής talaiporimenoi production


Μεσάνυχτα 
Απόστολος Τσατσαρώνης
Bιογραφικό
Γεννήθηκα  στην Αθήνα στις 18-09-79, κατάγομαι από τα Τρίκαλα, όπου και κατοικώ μόνιμα τα τελευταία χρόνια.
Αποφοίτησα από το 1ο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Τρικάλων το 1998. Σπούδασα στην Αθήνα Ψηφιακό Μοντάζ και βασικά μαθήματα Σκηνοθεσίας και εφαρμογές πολυμέσων. Μετά από τριετή φοίτηση, συνέχισα σπουδές στο τμήμα Κινηματογράφου & Τηλεόρασης του Πανεπιστήμιο του Wolverhampton στην Αγγλία, οπού  και αποφοίτησα το 2010, με γνώσεις στη σκηνοθεσία και στο ψηφιακό μοντάζ.
Η φιλμογραφία μου εν μέρει είναι κυρίως ακαδημαϊκή με ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και διαφημιστικά, αλλά και εκτός αυτής, αναλαμβάνοντας διαφημιστικά για λογαριασμό της Green Olive Productionsως μοντερ, καθώς και μετέπειτα ως βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ στο λαογραφικό  ντοκιμαντέρ του Κ. Νταντινάκη  «Τουρκοκρητικοί στην Αλικαρνασσό», που ήταν συμμετέχον ντοκιμαντέρ στο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/κης το 2012.


George Kontos
George Kontos (born 1976, Trikala, Greece) is an artist based in Los Angeles. His works to date include film, video, photomontage, drawing, and sculpture that frequently employ modes of autobiographical and documentary fiction. His works explore typologies through interviews and character studies. Drawing from biographies, political and social histories, architectural and archeological case studies, he stages these narratives as indefinite and aoristic. His documentary and film practices are cross-disciplinary, dialectical, and highly performative. Diverse film techniques and narrative structures are used simultaneously with processes of dramaturgy, screen tests, constructed props, and photographic documentation. 
One-Person Exhibitions

2010 
Adventures Are Dead My Dears, Renwick Gallery, New York, NY 

2007 
Scykranes, Renwick Gallery, New York, NY

Group Exhibitions

2011 
Wreckage Upon Wreckage, Land Of Tomorrow, Lexington, Kentucky

2009 
Personal-Political, 2nd Thessaloniki Biennale, Thessaloniki, Greece 
Beyond Process, Renwick Gallery, NY
Artissima, Turin, Italy
Nada Art Fair, Miami Beach

2008 
Collaboration on the Prowl, SLAB, Los Angeles, CA

2007 
The Pyramid Show, Monte Vista, Los Angeles, CA
Nada Art Fair, Miami Beach

2006 
We’ve lost the hearts and minds, E:vent Network, London, UK
Centrefold, Zoo Art Fair, London, UK
Royal Alumni, Enjoy Gallery, New Zealand

2005 
No Heroics Please, REDCAT, Los Angeles, CA
Supersonic, Los Angeles Design Center, Los Angeles, CA
Shipping and Receiving, Armory Northwest, Pasadena, CA
What once passed for a future or The landscapes of the living dead, Art 2102, Los Angeles, CA

2004 
Wight Biennial, Wight gallery UCLA, Los Angeles, CA

2001 
Biennale Internationale Design, Sain Ettiene, France

2000 
Megacities, City and time, Thessaloniki International Film Festival, Thessaloniki, Greece

«Vivre Écologiquement»
«Ζω οικολογικά»
Είδος : Έγχρωμη ταινία μικρού μήκους
Παραγωγή : Μουσικό Σχολείο Τρικάλων
(Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί : Ευαγγελία Σύρρου, Γαλλικών
& Χρήστος Κωστάκης, Φυσικός)
Έτος παραγωγής : 2011
Διάρκεια : 10 λεπτά
Γλώσσα : Γαλλική & Ελληνική
Σενάριο – Σκηνοθεσία – Μοντάζ : Ελίνα Καλαμποκίνη (Μαθήτρια Γ΄Λυκείου)
& Θανάσης Μπαμπάνης (Μαθητής Α΄Λυκείου)
Έγχρωμη ταινία μικρού μήκους, που αφορά σε κάποιες καλές – οικολογικές πρακτικές για την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Περίληψη : Κατά τη διάρκεια σχολικού μαθήματος για την οικολογία και το περιβάλλον, οι μαθητές συζητούν στην τάξη με την καθηγήτριά τους και προτείνουν λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, έμαθαν, άραγε, καλά το μάθημά τους ; Εφαρμόζουν στην καθημερινή τους ζωή όσα προτείνουν στο μάθημα; Για να δούμε…
Πρόκειται για το προϊόν συλλογικής εργασίας μαθητών των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας του Mουσικού Σχολείου Τρικάλων, κατά το σχολικό έτος 2010-2011, το οποίο δημιουργήθηκε υπό το συντονισμό της εκπαιδευτικού κ. Ευαγγελίας Σύρρου, με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού κ. Χρήστου Κωστάκη στα πλαίσια υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius διετούς διάρκειας, με γλώσσα εργασίας τη Γαλλική και συνεργαζόμενα σχολεία από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία
Συμμετείχαν οι μαθητές
Γ’ Λυκείου
Ήλη Μαρίνα, Καλαμποκίνη Ελίνα, Κόγια Έλενα, Κοντοχρίστου Ελευθερία, Κουτσοχρήστου Ηλιάνα, Πελτέκη Χριστίνα, Τσιτσούλης Μιχάλης
Β’ Λυκείου
Χλωρού Νεκταρία, Χιώτη Μαρία
Α’ Λυκείου
Αννοπούλου Φωτεινή, Αργύρης Ορέστης, Μεσιακάρης Κωνσταντίνος, Μπαμπάνης Αθανάσιος, Ντίνα Ασπασία, Παπαδημητρίου Αθανάσιος, Παπαχρήστος Γεώργιος
Γ’ Γυμνασίου
Καραγεώργου Βίκη Χαρά,
Β’ Γυμνασίου
Πίσσας Άγγελος

“Κλειώ”
Γυμνάσιο Οιχαλίας
Πρώτο βραβείο (καλύτερης ταινίας ση δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης, μία ευκαιρία».
Ο καθηγητής κ. Φωτόπουλος δίνει το έναυσμα. Η μαθήτρια Άννα-Μαρία Σακελλαρίουγράφει το σενάριο και μετονομάζεται σε «Κλειώ». Η παρέα συγκεντρώνεται. Όλοι ενθουσιάζονται με το ενδεχόμενο. Δύο ερασιτεχνικές κάμερες, ένα μπούμαν και τα γυρίσματα αρχίζουν.
Η σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Φωτόπουλου και η καθοδήγησή του, αλλά και το μεράκι των μαθητών δίνουν ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Οι καθηγητές και οι μαθητές που συμμετείχαν σ’ αυτό το εγχείρημα είναι αξιέπαινοι, καθώς-με πενιχρά μέσα- κατάφεραν να γυρίσουν ταινία και να αναδείξουν θέματα όπως η μετανάστευση, η φιλία, η τρίτη ηλικία.
Η ταινία
Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή μιας μαθήτριας, της Κλειώς, που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Αν και πρόκειται για ταινία μικρής διάρκειας, ζεις έντονα τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει η Κλειώ στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά της, το δυνατό συναίσθημα της φιλίας, την μοναξιά και εγκατάλειψη, την αγάπη. Η καταπληκτική φυσιογνωμία της γιαγιάς Βαγγελιώς, ξεδιπλώνει συναισθήματα, ενώ περνάει και το μήνυμα της στοργής προς την τρίτη ηλικία.
Οι συντελεστές της ταινίας: Άννα-Μαρία Σακελλαρίου (ΚΛΕΙΩ), Θοδωρής Λουκάς (ΑΧΙΛΛΕΑΣ), Αποστόλης Ζαμζαράς (ΛΕΥΤΕΡΗΣ), Ανθή Χαλού (ΜΑΙΡΗ), Δήμητρα Φίλιου (ΘΑΛΕΙΑ), Ρούλα Χατζή (ΕΛΛΗ), Μαρίου Γαρίτου (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ), Νίκος Κυρίτσης (ΜΑΘΗΤΗΣ 1), Γιώργος Σταμουγιαννόπουλος (ΜΑΘΗΤΗΣ 2), Βαγγελιώ Σκαρίμπα (ΓΙΑΓΙΑ ΚΛΕΙΩΣ), Αποστόλης Νίκου (ΜΠΑΜΠΑΣ ΦΩΝΗ), Πένυ Παπαχρήστου (ΜΑΜΑ ΦΩΝΗ), Θωμάς Γκουγκουστάμος (ΧΡΗΣΤΟΣ), Ρωξάνη Λακιάρα ( ΕΛΕΝΗ), Φώτης Καψάλης (ΣΤΈΛΙΟΣ), Σωτήρης Σπίντζιος (ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ), Αλέξανδρος Χαλός & Βένια Ρίζου (ΚΑΜΕΡΑ), Θωμάς Φωτόπουλος & Παρασκευή Μπελόγια (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ). 

 

Veteran
Παραγωγή
Ερμηνευτές: Πάρης Μορφίδης
Σενάριο: Τάσος Κορομηλάς / Γιώργος Κοντούλης
Φωτογραφία: Τάσος Κορομηλάς / Γιώργος Κοντούλης
Μοντάζ: Τάσος Κορομηλάς
Πρωτότυπη Μουσική: –
Ήχος: Τάσος Κορομηλάς / Γιώργος Κοντούλης
  
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Διάρκεια (λεπτά): 22΄57΄΄
Φορμάτ: βίντεο: H.264/NTSC/έγχρωμο/23.976fps/20mbps, ήχος: stereo/48khz/192kbps
Σύντομη Περίληψη: Ο καθένας θα μπορούσε να γίνει βετεράνος.    
Πρόκειται για μια ερασιτεχνική, no-budget ταινία, η οποία γυρίστηκε εξολοκλήρου με dslr φωτογραφική μηχανή, χρησιμοποιώντας τον φυσικό φωτισμό του κάθε μη-προκατασκευασμένου σκηνικού. Με τη χρήση αυτοσχέδιων εξαρτημάτων, χωρίς επαγγελματίες ηθοποιούς και με την καταγραφή του ήχου απευθείας στο on-board μικρόφωνο της φωτογραφικής επιχειρείται να δοθεί ένα πειραματικό άγγιγμα στο όλο εγχείρημα.
Ο Τάσος Κορομηλάς είναι 34 ετών και διατηρεί γεωπονικό κατάστημα στην οδό Καραϊσκάκη 28. Μουσικοφάγος και ταινιόφιλος, αρθρογραφεί ανά περιόδους στο διαδικτυακό περιοδικό www.mic.gr. Κόβει και ράβει στη Subculture DIY-Punk Productions.
Ο Γιώργος Κοντούλης είναι μοντέλο ‘69, ελεύθερος κι ωραίος. Όταν δεν γυρίζει ταινίες θα τον βρείτε στο Swing-Bar στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου 10, στα Μανάβικα, όπου και βγάζει νυχθημερόν τα μουσικά του απωθημένα. Αδημονεί για το δεύτερο, μεγάλου μήκους εγχείρημα της Subculture Productions.
Ο Πάρης Μορφίδης είναι 39 ετών, συνιδιοκτήτης του Swing-Bar, άρα και συνέταιρος του Γιώργου Κοντούλη. Είναι πατέρας 2,5 παιδιών και μονίμως κολλημένος στα 80’s. Όνειρό του είναι να φτιάξει το δικό του λαχανόκηπο.
Werewolf

Πέντε παιδικοί φίλοι, μετά από χρόνια, ξανασυνδέουν τις ζωές τους στην γενέτειρα τους, μια μικρή ελληνική επαρχιακή πόλη. Εδώ πλέον τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, τίποτα δεν θυμίζει τα χρόνια εκείνα. Τα προβλήματα της εποχής τους δημιουργούν άγχος και αγωνία. Ερωτηματικά και αναζητήσεις για το μέλλον τους, την κοινωνική τους υπόσταση, την εξέλιξη τους, καθώς πλησιάζουν στην ηλικία των τριάντα. Οι έννοιες έχουν πια διαφορετική σημασία. Αγάπη και έρωτας, μίσος και ζήλεια αλλάξανε μορφή από τα χρόνια της νιότης και περιπλέκονται. Ένταση, έντονα συναισθήματα, ακόμη και κατα τη διάρκεια ενός απλού παιχνιδιού. Ένας φόνος θα ολοκληρώσει την εικόνα. Ποιό είναι το πραγματικό κίνητρο όμως;
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Νταούλας Νίκος, Μητσιάδη Βασιλένα
Διανομή
Μητσιάδη Βασιλένα: Αρχιτέκτων
Νταούλας Νίκος: Δικηγόρος
Σύρμπα Βίβιαν: Βοηθός Ντετεκτιβ
Τασίκα Βίκυ: Κομμώτρια
Φραγκάκη Ειρήνη: Υπηρέτρια
Χαρίση Μαρία: Τραγουδίστρια- Star
Χαρίσης Στέλιος: Καθηγητής
Χρόνης Δημήτρης: Ντέτεκτιβ

«Le Bouquet Noir»
«Το Μαύρο Μπουκέτο»
Είδος : Ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους
Παραγωγή : Μουσικό Σχολείο Τρικάλων
(Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Ευαγγελία Σύρρου, καθηγήτρια Γαλλικών)
Έτος παραγωγής: 2013
Διάρκεια : 08:42 min
Γλώσσα : Γαλλική
Σκηνοθεσία : Βιρτζίνια Ράρρα (Μαθήτρια Α΄Λυκείου)
Σενάριο : Βιρτζίνια Ράρρα, Μυρτώ Σιώχου, Στέλλα Τύμπα, Μαρία Παπακώστα
 (Μαθήτριες Α΄Λυκείου)
Μουσική Σύνθεση : Φίλιππος Ρουσιαμάνης (Μαθητής Α΄Λυκείου)
Μοντάζ : Θανάσης Μπαμπάνης (Μαθητής Γ΄Λυκείου), Χαρά Τσιγαρίδα(Μαθήτρια Γ΄Γυμνασίου)
Ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους, που αφηγείται μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα και διαδραματίζεται στο Βαρούσι των Τρικάλων, γύρω στη δεκαετία του 60.
Περίληψη : Η Σελίν, γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας, ερωτεύεται ένα φτωχό, πλανόδιο ζωγράφο, τον Νικολά. Ωστόσο, οι γονείς της έχουν άλλα σχέδια για εκείνη καθώς για λόγους συμφέροντος, επιλέγουν για σύζυγό της έναν επίσης ευκατάστατο κύριο.
Όμως η μοίρα έμελλε να ανατρέψει τα σχέδια όλων…! 
Πρόκειται για το προϊόν συλλογικής εργασίας των μαθητών του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας της Α΄ Λυκείου του Mουσικού Σχολείου Τρικάλων, κατά το σχολικό έτος 2012-2013, το οποίο δημιουργήθηκε υπό το συντονισμό της εκπαιδευτικού κ. Ευαγγελίας Σύρρου, στα πλαίσια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2013 στον οποίο η ταινία διακρίθηκε και απέσπασε το Grand Prix (Mεγάλο Βραβείο), με έπαθλο ένα ταξίδι στο Biarritz της Γαλλίας. 
Οι μαθητές, σύμφωνα με τις οδηγίες του φετινού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας, εμπνεύστηκαντην ταινία από μια αληθινή ιστορία ζωής που προσπάθησαν να μετατρέψουν σε θρύλο και χρησιμοποιώντας υποχρεωτικά τις 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας 2013, την δημιούργησαν εξ’ ολοκλήρου μόνοι τους: έγραψαν το σενάριο και τα κείμενα, έκαναν τη σκηνοθεσία, έπαιξαν τους ρόλους, συνέθεσαν τη μουσική, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν, έκαναν τη βιντεοσκόπηση και το μοντάζ, φιλοτέχνησαν το εξώφυλλο του DVD.
Για φέτος, οι 10 λέξεις ήταν οι εξής:
Ø      Atelier: εργαστήριο
Ø      Bouquet: μπουκέτο, άρωμα
Ø      Cachet: σφραγίδα, αμοιβή, χάπι, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα
Ø      Coup de foudre: κεραυνοβόλος έρωτας
Ø      Équipe: ομάδα
Ø      Protéger: προστατεύω
Ø      Savoir-faire: τεχνογνωσία
Ø      Unique: μοναδικός
Ø      Vis-à-vis: απέναντι
Ø      Voilà : ορίστε, να
Την 21μελή ομάδα των μαθητών που κατέκτησαν το Grand Prix του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2013 με την ταινία «Le Bouquet Noir» απαρτίζουν με αλφαβητική σειρά οι :
Αποστόλου Κωνσταντίνα, Α’ Λυκείου : Φωνητικά
Αργυρίου Νίκος, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου (Νικολά, ο ζωγράφος)
Γάλλου Ναταλία, Α’ Λυκείου: Φλάουτο, Φωνητικά
Γκουλίτου Νάσια, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου(Μητέρα του γαμπρού), Φωνητικά
Καραθανάσης Δημήτρης, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου(Πατέρας της Σελίν)
Καρά Ξένια, Α’ Λυκείου: Δευτερεύων ρόλος, Φωνητικά
Κορομπλή Μαρία, Α’ Λυκείου: Δευτερεύων ρόλος, Φωνητικά
Κουβέλα Εύα, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου(Μητέρα της Σελίν), Φωνητικά
Μόκκα Κατερίνα, Α’ Λυκείου: Δευτερεύων ρόλος, Φωνητικά
Μπαμπάνης Θανάσης, Γ’ Λυκείου: Εικονοληψία, Μοντάζ, Δευτερεύων ρόλος
Νάκα Μαρίνη, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου (Σελίν), Φωνητικά
Οικονόμου Ανδριάνα, Α’ Γυμνασίου: Δευτερεύων ρόλος, Φωνητικά 
Παπακώστα Μαρία, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου & κειμένου,Επιμέλεια κειμένου στα γαλλικά, Δευτερεύων ρόλος, Φωνητικά
Παπαχρήστος Βαγγέλης, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου (Πατέρας του γαμπρού)
Πίσσας Άγγελος, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου
Ράρρα Βιρτζίνια, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου και κειμένου, Σκηνοθεσία, Ενδυματολογική επιμέλεια, Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά
Ρουσιαμάνης Φίλιππος, Α’ Λυκείου: Μουσική σύνθεση, Πιάνο, Δευτερεύων ρόλος
Σιώχου Μυρτώ, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου και κειμένου, Δευτερεύων ρόλος, Φωνητικά
Τσιγαρίδα Χαρά, Γ’ Γυμνασίου: Εικονοληψία, Μοντάζ
Τσιούλης Κωνσταντίνος, Α’ Λυκείου: Δευτερεύων ρόλος
Τύμπα Στέλλα, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου & κειμένου, Πιάνο, Εικονοληψία

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top