Ο δολοφόνος της λεωφόρου

 

 

Το πιο ιστορικό φιλμ νουάρ και η αγωνία του οτοστόπ

«- Ποιος είναι το επόμενο θύμα; Εσύ;…»
Με τέτοια ατάκα από έναν οπλισμένο σε ένα κλειστό αυτοκίνητο, πώς να μην δούμε με αγωνία, μια ιστορική ταινία, ένα φιλμ νουάρ – σταθμό στην πορεία του κινηματογράφου. Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, Ο δολοφόνος της λεωφόρου, το μοναδικό φιλμ νουάρ σκηνοθετημένο από γυναίκα, το 1953, μας δείχνει τον τρόμο και το σασπένς στα οτοστόπ των ΗΠΑ. Μύθοι ολόκληρη δημιουργήθηκαν μετά από αυτή την ταινία, σχετικά με το οτοστόπ. Μύθος από μόνη της η Λουπίνο, που τόλμησε εκεί όπου καμία σκηνοθέτις δεν τόλμησε. Στο φιλμ νουάρ.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα ταξίδι αναψυχής μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν δύο φίλοι παίρνουν με ώτο-στοπ έναν ψυχοπαθή κατάδικο, ο οποίος τους ανακοινώνει ότι στο τέλος του ταξιδιού θα τους σκοτώσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ιδιαιτερότητα που έχει στο ένα μάτι του το οποίο μένει μόνιμα ανοικτό, δεν τους αφήνει να γνωρίζουν πότε κοιμάται και πότε είναι ξύπνιος…

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο σεναριογράφος Ντάνιελ Μεϊνγουόρινγκ εμπνεύστηκε το σενάριο της ταινίας απο την πραγματική ιστορία του Μπίλι Κουκ, ο οποίος το 1950 στην Καλιφόρνια δολοφόνησε μία πενταμελή οικογένεια και έναν πωλητή . Μετά από αυτές τις δολοφονίες, ο Κουκ απήγαγε τον Σερίφη Χόμερ Γουόλντριπ και τον εξανάγκασε να οδηγήσει στην έρημο. Εκεί τον έδεσε, κλέβοντας το περιπολικό. Παρ’όλα αυτά, ο σερίφης κατάφερε να απελευθερωθεί απ’τα δεσμά και να ειδοποιήσει τις αρχές. Ο Κουκ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στις φυλακές του Σαν Κουέντιν στις 12 Δεκεμβρίου του 1952. Η ταινία γράφτηκε σχεδόν παράλληλα (έκανε πρεμίερα στις αίθουσες τον Μάρτιο 1953).

ΚΡΙΤΙΚΗ
Σε μια εποχή που οι γυναίκες σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ ήταν απλά ένα παράδοξο «ο Δολοφόνος της Λεωφόρου» είναι ένα σφιχτοδεμένο, b-movie που ξέρει πως να κρατά την ένταση ακόμη κι αν η ιστορία του, ή η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του είναι τουλάχιστον λιτή.

Ο Γουίλιαμ Τάλμαν που υποδύεται τον «κακό» είναι πετυχημένα απειλητικός και το φιλμ εκμεταλλεύεται την φιγούρα του -και το ελαττωματικό του μάτι- για να χτίσει έναν αξιομνημόνευτο bad guy.

Τοποθετημένο στους παράδρομους της ερήμου του Μεξικό, σε ξεχασμένες μικρές πόλεις εκμεταλλεύεται την ατμόσφαιρα και το φυσικό τοπίο και το χρησιμοποιεί σαν σκηνικό για μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της ταινίας, όπως αυτή στην οποία ο κακός του φιλμ, αναγκάζει ένα από τα θύματά του να δοκιμάσει τις ικανότητές του στην σκοποβολή.

Πηγή: myfilm.gr, clickafe.gr

[movie-info]

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top