Ποδηλατώντας στην... οθόνη του θεάτρου στον Ληθαίο

Ηταν δυνατόν να χάναμε την ευκαιρία;

– Και τόπος μαγικός (στο θεατράκι στο ποτάμι, πίσω από το τζαμί)

– Και εκδήλωση μοναδική (η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων)

– Και ταινία – θρύλος («Κλέφτης ποδηλάτων»)

Οπότε, δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να δεχθούμε την πρόσκληση της αρμόδιας αντιδημαρχίας του Δήμου Τρικκαίων και να μετάσχουμε στις εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Μετακίνησης.
Μετέχουμε, δε, σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε κι εμείς στην ανάγκη, η πόλη μας να γίνει πραγματικά προσβάσιμη για όλους.
Γι’ αυτό, επιλέξαμε, η πρώτη μας φθινοπωρινή εκδήλωση, να πραγματοποιηθεί δίπλα στο ποτάμι, με θέμα το ποδήλατο.  Και μάλιστα, ουσιαστικά εγκαινιάζουμε για πολιτιστική εκδήλωση το θεατράκι, που πριν λίγους μήνες παραδόθηκε στους τρικαλινούς.
Η ταινία δεν θα προβληθεί πολύ αργά: στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έρθουν και μικρότεροι φίλοι, μη μέλη της Λέσχης, να παρακολουθήσουν την ταινία.

Η πρόσβαση γίνεται από την πλευρά της οδού Εθνικής Αντίστασης (η… παραλιακή, προς το γήπεδο) και το θεατράκι βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το γεφυράκι που συνδέει το 2ο Δημοτικό Σχολείο με την απέναντι πλευρά. Φυσικά, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

dd1

Η ταινία

Ο Vittorio De Sica σκηνοθετεί την αριστουργηματική ταινία «Κλέφτης ποδηλάτων», μια από τις κορυφαίες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.. Πρόκειται για το πρώτο ιταλικό road movie, μόνο που αντί για αυτοκίνητα έχει ποδήλατα!… Ο Αντόνιο Ρίτσι, άνεργος εργάτης, βρίσκει επιτέλους δουλειά ως αφισοκολλητής, αλλά πρέπει να διαθέτει ποδήλατο, κι αυτός το δικό του το έχει βάλει ενέχυρο. Προσπαθεί πολύ να αποκτήσει το ποδήλατο, μα μόλις το καταφέρνει, τότε κάποιος του το κλέβει αμέσως, την πρώτη μέρα κιόλας στη νέα δουλειά του. Η επιβίωση, όμως, της οικογένειάς του εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη αυτού του ποδηλάτου. Μαζί με το μικρό του γιο Μπρούνο, ξεκινούν μια μανιώδη αναζήτηση στους δρόμους της Ρώμης, στις υπαίθριες αγορές, στα συσσίτια της εκκλησίας, στις φτωχογειτονιές, να βρουν τον κλέφτη..Δυστυχώς παντού ο Αντόνιο συναντάει την αδιαφορία, την εχθρότητα και την αλληλεγγύη στον κλέφτη. Έτσι, βλέποντας κάθε προσπάθειά του να αποτυγχάνει, αποφασίζει να κλέψει κι αυτός ένα αφύλακτο ποδήλατο. Το κάνει όμως τόσο αδέξια, που οι περαστικοί τον παίρνουν είδηση, τον συλλαμβάνουν και τον λοιδορούν. Ο Αντόνιο βάζει τα κλάματα από την ντροπή του και αγκαλιά με το μικρό γιο του, χάνονται στο ανώνυμο πλήθος..

Αριστουργηματική ταινία με πολλά μηνύματα για τη ζωή..

(πηγή κριτικής: roadartist.gr)

Δείτε το τρέιλερ εδώ

 

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top