Πόσο «ζυγίζoυν» η ζωή μας κι ο έρωτας;

Με μια νορβηγική κομεντί, ανάλαφρη, γοητευτική αλλά και… ζυγισμένη, τα «1001 γραμμάρια» αποχαιρετούν τις φετινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων. Μετά τις γαλλικές κωμωδίες των δύο προηγούμενων εβδομάδων, ο «βόρειος κινηματογράφος» μάς δίνει τη διαφορετική εκείνη αίσθηση, που αρέσει, γοητεύει και δημιουργεί πλήθος φιλοσοφικών ερωτημάτων. Η ταινία ήταν επίσημη υποψηφιότητα της Νορβηγίας στα ξενόγλωσσα Οσκαρ του 2014 και ουσιαστικά αποτελεί μια απάντηση στη «βαρύτητα» των πιο σοβαρών ταινιών της χώρας, χωρίς να χάνει την ουσία του στυλ των βόρειων σκηνοθετών.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Μαρίε εργάζεται στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Βαρών και Μετρήσεων – μέσα σ’ ένα ασύλληπτα σχολαστικό αλλά και, όπως φαίνεται, απαραίτητο σύμπαν όπου το κάθε βάρος έχει το αντίβαρό του και κάθε μέτρηση τον έλεγχο ακριβείας της. Διευθυντής της είναι ο πατέρας της, Ερνστ, ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο η Μαρίε μοιάζει να έχει μια σχέση επικοινωνίας. Οταν ο Ερνστ παθαίνει έμφραγμα, η Μαρίε παίρνει τη θέση του για να μεταφέρει το νορβηγικό πρότυπο κιλό (το από πλατίνα και ιρίδιο κατασκευασμένο κιλό, απέναντι στο οποίο μετρώνται όλα τα άλλα κιλά της χώρας), σ’ ένα συνέδριο στο Παρίσι, όπου και θα ελεγχθεί η ορθότητά του. Το ταξίδι θα φέρει τη Μαρίε αντιμέτωπη με τις αμπελοφιλοσοφίες των συναδέλφων, με τη δική της μοναξιά, αλλά και με κάτι που μοιάζει με εκκολαπτόμενο ρομάντζο.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Tο «1001 Γραμμάρια», τόσο ποπ και παιχνιδιάρικο, είναι μια τρυφερή κι αξιαγάπητη ταινία της επαγωγικής μεθόδου, που ξεκινά από τις εξειδικευμένες ανθρώπινες παραξενιές για να τις γενικεύσει σε μια εύστοχη παρατήρηση της ανθρώπινης κατάστασης, χωρίς να χάνει την ελαφρότητα του ύφους και το βάρος της ουσίας.

  • Τίτλος: 1001 γραμμάρια (1001 Grams)
  • Πρωταγωνιστούν: Αν Νταλ Τορπ, Λοράν Στοκέρ, Περ Κρίστιαν Ελεφσεν
  • Σκηνοθεσία: Μπεντ Χάμερ
  • Σενάριο: Μπεντ Χάμερ
  • Φωτογραφία: Τζον Κρίστιαν Ρόζενλουντ
  • Χώρες: Νορβηγία – Γερμανία
  • Ετος: 2014
  • Γλώσσα: Νορβηγικά
  • Διάρκεια: 93΄

 

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
 

Δείτε το τρέιλερ στον σύνδεσμο

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top