Σε απεργία πείνας ο Τζαφάρ Παναχί

Απεργία πείνας  ξεκίνησε ο Τζαφάρ Παναχί 

Σε απεργία πείνας προχώρησε ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της αντίθεσής του στο καθεστώς του Αχμαντινετζάντ.
Η είδηση ανακοινώθηκε από ένα αντικαθεστωτικό ιρανικό σάιτ και επιβεβαιώθηκε από τη σύζυγο του σκηνοθέτη, Ταερέ Σαεντί, η οποία δήλωσε ότι ο Παναχί δεν έχει φάει, ούτε πιει τίποτα από την Κυριακή το πρωί.
Τα αιτήματα του φυλακισμένου απεργού πείνας, είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, να δέχεται επισκέψεις από την οικογένειά του και αφεθεί ελεύθερος μέχρι την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο. Η Σαεντί επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά την Τρίτη. Ο ιρανός δημιουργός κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι τον κατηγορούν άδικα πως κινηματογράφησε το κελί του.
Η είδηση για την απεργία πείνας του Παναχί, ακούστηκε για πρώτη φορά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αμπάς Κιαροστάμ για την ταινία του «Certified copy» στις Κάννες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί. Ο Κιαροστάμι υπερασπίστηκε τον Παναχί ενώ αναφέρθηκε και στις διώξεις που υφίστανται κι άλλοι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες στο Ιράν. Η Ζυλιέτ Μπινός, η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Κιαροστάμι, δάκρυσε, μόλις έμαθε για την απεργία πείνας του φυλακισμένου δημιουργού.

 πηγη: ναυτεμπορική 19-5-2010

Παλαιότερες ειδήσεις
Ημερομηνία: 04.03.2010 

Ο Τζαφάρ Παναχί ετοιμαζόταν να διανείμει στο εξωτερικό ταινία με τα επεισόδια του Ιουνίου.
Ελεύθεροι αφέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, οι δεκατέσσερις από τους δεκαεπτά ανθρώπους που συνελήφθησαν τη Δευτέρα μαζί με τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Kaleme.com.

Ωστόσο, ο Τζαφάρ Παναχί και άλλα δύο άτομα, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ και ο Μεχντί Πουρμούσα κρατούνται ακόμη από τις αρχές. Η σύζυγος και η κόρη του καθώς και άλλα δώδεκα άτομα που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθερα, αναφέρει η ιστοσελίδα.
Επικαλούμενες «δηλώσεις υπευθύνων του υπουργείου Πληροφοριών», δύο ιρανικές ιστοσελίδες ανέφεραν την Τρίτη ότι ο σκηνοθέτης συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Τεχεράνη επειδή ετοίμαζε μία ταινία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη μετά από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Σύμφωνα με τη συντηρητική ιστοσελίδα Tabnak, ο γνωστός σκηνοθέτης αναμενόταν «να διανείμει την ταινία στο εξωτερικό».
Καταδίκη από ΔΗΣΥ
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ καταδικάζει απερίφραστα τη σύλληψη του Ιρανού σκηνοθέτη Jafar Panahi από τις ιρανικές Αρχές και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επιβολής καθεστώτος αστυνομοκρατίας, φίμωσης και λογοκρισίας.
Όπως προσθέτει, ο διεθνούς φήμης και καταξιωμένου Ιρανού σκηνοθέτη συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στο σπίτι του μαζί με τη γυναίκα του, την κόρη του και δεκαπέντε άλλους προσκεκλημένους του μεταξύ των οποίων σκηνοθέτες, ηθοποιοί και διανοούμενοι. Η αστυνομία, αναφέρει, προχώρησε σε έρευνες και κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα προσωπικά αντικείμενα του σκηνοθέτη.

”Ανάλογες ενέργειες που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονομεύουν κάθε προοπτική αποκατάστασης συνθηκών πολιτικής ομαλότητας στο Ιράν. Και περιορίζουν δραματικά την προοπτική για την πλήρη ένταξη της χώρας αυτής στο διεθνές πολιτικό σύστημα”, αναφέρει.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΠΕ–ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top