Σιωπηλός γάμος

Εξωφρενικό γέλιο με πολιτική αντιπαράθεση

Μια εξωφρενική κωμωδία, που όμως δέχθηκε πάρα εντονότατη κριτική ως ωμά αντικομμουνιστική, μια «τραγωδία – παρωδία – κωμωδία ρεαλισμού και φαντασίας…» , είναι ό,τι πρέπει για την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Ο «ΣΣΣ….ιωπηλός Γάμος» από τη Ρουμανία, είναι η ταινία που θα μας κάνει να ξεκαρδιστούμε στο γέλιο, αλλά και να προβληματιστούμε για πολλά πολιτικά και κοινωνικά θέματα, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων,

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Σ` ένα ρουμάνικο χωριό το `53 οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν ένα γλέντι γάμου καθώς πρέπει να τηρηθεί εβδομάδα πένθους λόγω θανάτου του Στάλιν. Οι χωρικοί ξεκινούν τον γάμο στη ζούλα και σιωπηλά αλλά παρακάτω οι ψυχές θέλουν να εκφραστούν… με δραματικές συνέπειες. Το όλο χρονικό μας αποκαλύπτεται ως ένα μεγάλο φλας μπακ καθώς ένα κινηματογραφικό συνεργείο, δεκαετίες αργότερα, επιχειρεί μια ιστορική διερεύνηση του τι συνέβη σε αυτό το χωριό.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ξεκινά ως μια κουστουριτσική κωμωδία με λαϊκό χιούμορ που συνεπαίρνει. Όχι απλά σε έχει βάλει σε πλήρη διάθεση, αλλά κι έτσι να επέμενε ως το τέλος, πάλι θα σε κατακτούσε.

Ο διακεκριμένος ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Οράτιου Μαλέλε μας εκπλήσσει στην πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα, παραδίνοντάς μας ένα έργο άρτιο και περίτεχνο. Υφολογικά βρισκόμαστε περίπου στον ηθογραφικό «σουρεαλισμό» του Κουστουρίτσα και τον μαγικό ρεαλισμό του Μαρκές αλλά με ένα τρόπο καθαρά δικό του, αυθεντικό και με μια τέτοια μαεστρία στα ρακόρ και στις εναλλαγές δράματος, χιούμορ, σάτιρας (συχνά τα επίπεδα συνυπάρχουν) που δίνουν στην ταινία μια μαγική ρευστότητα που βρίσκεις μόνο στην έντονα ρυθμική, μουσική ποίηση.

Ο ίδιος ο βουβός γάμος είναι μια συρραφή απολαυστικών εμπνεύσεων από την αρχή ως το τέλος του και δικαιολογεί το χαρακτήρα του ως το highlight της ταινίας.
Το φιλμ του Μαλέλε παρουσιάζει τους ανθρώπους του Κόμματος (θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντικομμουνιστική υστερία, κι όχι άδικα) σαν αμόρφωτους, ηλίθιους και πιστούς στον μεγαλοϊδεατισμό της Ρωσίας. Σε μια κωμωδία, η φαντασία και η υπερβολή είναι στοιχεία που την κρατούν σε ισορροπία. Και στην περίπτωσή μας η χρήση τους είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη. Χάρη στα σωματικά γκαγκ των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν και το “ωμό” σλάπστικ, τα φαινόμενα δεν απατούν, αλλά σε εκπλήσσουν με την εξέλιξή τους. Η σκηνή στο γαμήλιο τραπέζι αξίζει να μπει στην Ανθολογία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, για την πρωτοτυπία της ενώ κι η σκηνή της άφιξης του “τσίρκου” συνειρμικά μας μεταφέρει το στίγμα της αθωότητας της εποχής και του μυστηρίου των ανθρώπων του, των “φρικιών”.

Τοποθεσίες Γυρισμάτων: Castel Film Studios, Βουκουρέστι, Ρουμανία

Πηγή: cine.gr, myfil.gr, rizospastis.gr, camerastylonline.gr

 

[movie-info]

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top