Το κορίτσι με τα πορτοκάλια

Μια ταινία για την ενηλικίωση και τον έρωτα

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι διαβάζει το γράμμα που έγραψε γι’ αυτό ο πατέρας του έντεκα χρόνια πριν, όταν το μικρό τότε τετράχρονο αγόρι δεν θα μπορούσε να καταλάβει αυτά που ο πατέρας του είχε να του πει. Ο Γιάν Όλαβ προφταίνει να μπει στο τραμ μια κρύα μέρα του φθινοπώρου στο Όσλο και σε εκείνο το συγκεκριμένο τραμ, εκείνη ακριβώς τη μέρα, τη βλέπει μπροστά του. Ένα πανέμορφο κορίτσι με κόκκινο παλτό, που κρατάει μια τεράστια σακούλα με πορτοκάλια. Μέσα από το γράμμα του πατέρα του και μια μαγική συνάντηση κάτω από τον ξάστερο ουρανό, ο Γκέοργκ συνειδητοποιεί ότι εκείνος και ο πατέρας του έχουν κάτι κοινό, το όνειρο της πραγματικής αγάπης…

ΚΡΙΤΙΚΗ

Γυρισμένο με όλη τη θετική διάθεση μιας ταινίας που πιστεύει στο καλό και στην πιθανότητα της ευτυχίας, που μιλά για την απώλεια και την αγάπη με όρους σχεδόν εφηβικού λευκώματος, το «Κορίτσι με τα Πορτοκάλια», απαιτεί από τον θεατή του να καταπιέσει κάθε ψήγμα κυνισμού στην προσωπικότητά του.

Φωτογραφημένο απολύτως γοητευτικά, είτε η κάμερα κοιτάζει τα τραμ του Οσλο, τις χιονισμένες κορυφές της Νορβηγίας, ή τα μελένια απογεύματα της Σεβίλης, είναι γεμάτο αγάπη και καλοσυνάτα μηνύματα ακόμη κι αν πραγματεύεται εν μέρει ένα σκληρό θέμα.

Το έργο είναι φαινομενικά απλό, είναι επιφανειακά ένα τρυφερό, μελαγχολικό, γλυκόπικρο παραμύθι, που όμως κάτω από την απλοϊκή επιφάνεια κρύβει βαθύτατα φιλοσοφικά ερωτήματα. Και το πιο βασικό απ’ όλα το ερώτημα της ζωής: όταν ερχόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο, όταν γεννιόμαστε, είναι αναπόφευκτο ότι και θα πεθάνουμε. Αν λοιπόν είχαμε δικαίωμα επιλογής τι θα διαλέγαμε; Να μη γεννηθούμε ποτέ ή θα διαλέγαμε τη ζωή παρά την επίγνωση του τέλους της;

 

 

 

 

ΕΚΛΟΓΕΣ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Τη Δευτέρα 18-1-2016 στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων. θα ακολουθήσει εκλογή νέου Δ.Σ. Παρακαλούνται τα μέλη να προσέλθουν στις 21:00 στον δημοτικό κινηματογράφο.

Το Δ.Σ.

 

[movie-info]

 

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top