Χάλια μέρα για ψάρεμα

Από τη μακρινή και υπέροχη Ουρουγουάη, ένα μοντέρνο μετα-γουέστερν και μια γλυκόπικρη οπτική της ζωής. Η ταινία «Χάλια μέρα για ψάρεμα που προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, με χιούμορ και ρεαλισμό, μας συστήνει έναν κόσμο πραγματικό. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αλβάρο Μπρέχνερ, μπλέκει ιδανικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Γιάκομπ Βαν Όπεν, ο πρώην δυνατότερος άνθρωπος στη γη, και ο μάνατζερ του ο Ορσίνι, ένας λιπόσαρκος όμως κομψός επιχειρηματίας που αυτοαποκαλείται «Πρίγκιπας,» βγάζουν τα προς το ζην τους, και με το παραπάνω, ταξιδεύοντας σε μικρές πόλεις της Νότιας Αμερικής, οργανώνοντας αγώνες πάλης και δύναμης σε θέατρα που είναι για… λουκέτο. Ο Γιάκομπ είναι ένας ανεξέλεγκτος τιτάνας τεραστίων διαστάσεων που μπορεί μόνο να κατευναστεί από τη απαλή και γλυκιά μελωδία του «Lili Marleen.» Μόλις επιβιβαστεί αυτό το εκκεντρικό ζευγάρι στη Σάντα Μαρία, οι μπίζνες παίρνουν φωτιά: η τοπική εφημερίδα αποφασίζει αμέσως να σπονσοράρει τον αγώνα, διαθέτοντας αφίσες που ζητούν αντάξιο αντίπαλο, χέρια για να τις κολλήσουν καθώς και πρωτοσέλιδο. Ο πάντα πολυμήχανος Ορσίνι ξέρει πώς να εντοπίσει το «σωστό» αντίπαλο, αλλά το… ψάρεμα στη Σάντα Μαρία θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε μια πολύ μεγαλύτερη ψαριά απ’ αυτήν που θα μπορούσε να αντέξει… Αν και ο παμπόνηρος αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας είναι σίγουρος ότι έχει μυριστεί τις βρομοδουλειές του Ορσίνι, εξίσου πιθανό είναι το να κάνει λάθος η παμπόνηρη μύτη του…

ΚΡΙΤΙΚΗ

Αυτή, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ουρουγουανού σκηνοθέτη, Alvaro Brechner, γοητεύει με την πρωτοτυπία, την ευφυΐα, και τον ανθρωπισμό της. Οι σύνθετοι χαρακτήρες ενσωματώνονται σε μια ανεβαστική, καλοπροαίρετη ταινία φίλων, η οποία εξερευνάει έννοιες όπως τη φιλία, την πίστη και τον σεβασμό. Το λακωνικό χιούμορ και η όμορφη κινηματογραφική γλώσσα κάνουν αυτήν την προσαρμογή μιας σύντομης ιστορίας του διάσημου συγγραφέα Juan Carlos Onetti, μια κινηματογραφική εμπειρία με παγκόσμια απήχηση.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ / ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ACADEMY AWARDS 2010
Επίσημη Συμμετοχή της Ουρουγουάης στα Όσκαρ

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Υποψηφιότητα στην Εβδομάδα Κριτικής

LIMA LATIN AMERICAN FILM FESTIVAL
Καλύτερο Σενάριο: Alvaro Brechner

ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Πανόραμα

Πηγή myfilm.gr, mic.gr, cabienet.gr

 

[movie-info]

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top