100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984


Συνεχίζεται, στο τζαμί του Οσμάν Σαχ, με μεγάλη προσέλευση μαθητών και πολιτών η Έκθεση με τίτλο «100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984», την οποία συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.), ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος. Η Έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό και τα σχολεία το πρωί 10-1 και το απόγευμα 6-8. Εκτίθενται συνολικά 555 αντιπροσωπευτικά βιβλία (Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά του Δημοτικού, Νεοελληνικά Αναγνώσματα του Ελληνικού Σχολείου, του Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Περιλαμβάνονται επίσης βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των Ελληνικών Μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, των Ομογενών της Αμερικής κ.ά. Επίσης σε πολλά και μεγάλα ταμπλώ, που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά στην αίθουσα, εκτίθενται σε φωτοαντίγραφα χαρακτηριστικές σελίδες από διάφορα βιβλία, ούτως ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται και για το περιεχόμενο των βιβλίων, που άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις και ιδεολογίες, αλλά και τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα βιβλία της Έκθεσης προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας και από τις ιδιωτικές Συλλογές της κ. Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), της κ. Χρυσάνθης Κουμπάρου-Χανιώτη (Πειραιάς), της κ. Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), του κ. Νίκου Χελιδόνη (Τρίκαλα), του κ. Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και από προσφορές διαφόρων Τρικαλινών.
Παράλληλα με την Έκθεση των βιβλίων θα λάβουν χώρα και διάφορες ομιλίες σχετικές με την ιστορία του σχολικού βιβλίου. Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι εξής ομιλίες:
1)      Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ.  ΘΕΜΑ: «Μια σύντομη ματιά στην ιστορία των σχολικών βιβλίων», από την κ. Ευαγγελία Κανταρτζή, δρα παιδαγωγικής – σχολική σύμβουλο Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
2)      Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ. ΘΕΜΑ: «Τα σχολικά βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στα ανατολικά κράτη», από την κ.  Μαρία Μποντίλα, δρα ιστορίας της εκπαίδευσης.
3)      Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ. ΘΕΜΑ: «Τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα στη Μέση Εκπαίδευση στον 19ο και 20ό αιώνα» από τον κ.  Λάμπρο Βαρελά, επίκ. καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4)      Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ. ΘΕΜΑ: «Αρχείο Νεοελληνικών Αναγνωσμάτων Μέσης Εκπαίδευσης 1884-1977. Συγγραφείς και ανθολογημένα κείμενα» από την κ. Χρυσάνθη Κουμπάρου-Χανιώτη, δρα διδακτικής νέων ελληνικών.
Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν και οι Συνδιοργανωτές της προσκαλούν, διά του Τύπου,  το φιλομαθές κοινό των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα να επισκεφτεί την μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα αυτή Έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε με πολύ κόπο και ιδιαίτερη φροντίδα και επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις στους επισκέπτες της.

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top