14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου

Στον αστερισμό της πολιτιστικής πολυμορφίας, εντάσσεται η 14η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώνεται από τις 4 έως τις 10 Απριλίου.

Μαζί του φέρνει, στην Αθήνα, περισσότερες από 40 ταινίες από χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και διάσημους προσκεκλημένους, όπως η Καρόλ Μπουκέ, η οποία ανακηρύχτηκε και ανάδοχος του φετινού Φεστιβάλ. Πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι ο βραβευμένος συνθέτης, Αλεξάντρ Ντεσπλά, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες του κινηματογράφου.
Στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα αφιέρωμα στην Carole Bouquet, που με την λαμπερή της καριέρα εμπνέει σκηνοθέτες και κοινό. Όπως προαναφέραμε, η Carole Bouquet θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παραλάβει και το τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ.
Θα προβληθούν επίσης, μία επιλογή γαλλόφωνων ταινιών του πανοράματος και του διαγωνιστικού τμήματος, πλούσια σε avant premières και ανέκδοτες ταινίες.
Διαγωνιζόμενες ταινίες που η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες από την Γαλλία και την Ελλάδα, και το κοινό καλούνται να κρίνουν με στόχο τη διάκριση και την υποστήριξη των δύο καλύτερων ταινιών της φετινής διοργάνωσης.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande, μας υπενθύμισε πως «η πολιτιστική εξαίρεση ισχύει για όλες τις χώρες. Υπάρχει μία ελληνική πολιτιστική εξαίρεση που πρέπει επίσης να προωθήσουμε».
Σεβόμενοι το πνεύμα αυτό το Φεστιβάλ καλεί κάθε χρόνο, καλλιτέχνες και προσωπικότητες του πολιτισμού της Ελλάδας να ιδιοποιηθούν το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, να παίξουν με τους διάφορους κώδικες και εκφράσεις της γαλλοφωνίας.
Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση και για αυτό το λόγο έχει ανατεθεί σε Έλληνες καλλιτέχνες η δημιουργία τόσο του εικαστικού (This is Amateur), όσο και του τρέιλερ (Σοφία Εξάρχου) του Φεστιβάλ.
Η 14η διοργάνωση δίνει «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ Be There! Corfou και στον κινηματογράφο animation, ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας προτείνει ένα masterclass για μικρούς και μεγάλους αφιερωμένο στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου (Les enfants de Lumiere) με τη συμβολή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας που θα το φιλοξενήσει.
Το ελληνικό συγκρότημα Acte Vide, θα συνοδεύσει μουσικά μία σινέ-συναυλία με θέμα το animation.
Στην Αθήνα αναμένεται, επίσης, ο σκηνοθέτης του “Εραστή της κομμώτριας”, Πατρίς Λεκόντ με την τελευταία του ταινία “Μπουτίκ για αυτόχειρες”, ο Ρεζίζ Ρουανσάρ, σκηνοθέτης της ταινίας “Populaire” μαζί με τον σεναριογράφο Ντανιέλ Πρέσλεϊ, καθώς επίσης και η Μπριζίτ Ρουάν, προκειμένου να παρουσιάσει, με τον Ντέμη Ρούσο και τον Λάκη Λαζόπουλο, την ταινία της “Να τιμάς τη μητέρα σου και τη μητέρα σου” που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Μήλο.
Ταινίες, στην πλειοψηφία τους ανεξάρτητες, σε πρώτη προβολή, από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο και τη Ρουμανία, υποστηρίζονται από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, προκειμένου να αγοραστούν και να διανεμηθούν στην Ελλάδα.

Το 2012 οι γαλλικές ταινίες έκοψαν ένα εκατομμύριο εισιτήρια στην Ελλάδα, σημειώνοντας ρεκόρ σε μία εποχή δυσπραγίας, όπως σχολίασε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, μαζί με την ακόλουθο οπτικοακουστικών μέσων της γαλλικής πρεσβείας, Ελίζ Ζαλαντώ.
Για τα δύο βραβεία του Φεστιβάλ – κριτικής επιτροπής και κοινού – θα διαγωνιστούν οκτώ ταινίες μυθοπλασίας και 15 μικρού μήκους, ενώ, στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, την τιμητική τους έχουν τα ντοκιμαντέρ. Σε ξεχωριστό τμήμα και σε συνεργασία με το διεθνές Φεστιβάλ animation «Be there! Corfu Animation Festival» θα κάνουν πρεμιέρα γαλλόφωνες ταινίες animation μεγάλου μήκους.
Τέλος, ως φόρο τιμής στη νέα γενιά του ελληνικού κινηματογράφου και στους μελλοντικούς κινηματογραφιστές της επόμενης γενιάς, αφιερώνεται μία βραδιά στους μαθητές του New School Athens που αποτελεί πολλά υποσχόμενο σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το φιλμ: “Τα Παλιόπαιδα του Άντονι Μαρσιανό και ταινία λήξης, η: “Μπουτίκ για Αυτόχειρες” του Πατρίς Λεκόντ.
Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν οι: Αριάν Λαμπέντ (ηθοποιός), Θάνος Αναστόπουλος (σκηνοθέτης), Aλεξάνδρα Νοραμπουένα Σκιρά (Ταμείο δράσης Sacem) και ο Δημήτρης Στεφανάκης (συγγραφέας).
Το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τον κινηματογράφο «Όπερα» και το Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ, η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Δαναό.
Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 έως τις 17 Απριλίου.
Πηγή

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top