«400 χτυπήματα»: Έτσι μάθαμε να βλέπουμε κινηματογράφο

Η πρώτη ταινία του νέου κύματος του γαλλικού κινηματογράφου, θα προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Πρόκειται για τα «400 Χτυπήματα», του Φρανσουά Τρυφό. Μια ακόμη ταινία της nouvelle vague καθώς το φθινόπωρο προβλήθηκε η πειραματική – επιστημονικής φαντασίας Alphaville, του φίλου τού Τρυφό, Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρονών και ζει στο Παρίσι, με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών και η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο, προκαλεί στον Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται την ελευθερία της θάλασσας, μια τάση φυγής απο το καταπιεστικό, σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ετσι, μετά απο πολλές περιπέτειες, ανάμεσα στις οποίες και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, κατορθώνει να φθάσει επιτέλους στην θάλασσα. Επανέκδοση της πρώτης ταινίας του Τριφό, από τις πιο σημαντικές ταινίες της «νουβέλ βαγκ», πικρό, ευαίσθητο, με λυρική διάθεση σχόλιο πάνω στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.
400-xtypimata-559x400
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η εναλλακτική λύση του Τρυφώ σε αυτόν τον καταπιεστικό κόσμο είναι το όνειρο, η φυγή στο ψεύτικο κόσμο της φαντασίας. Βόλτες στις παριζιάνικες λεωφόρους, λούνα-παρκ, παιχνίδια και φυσικά ο κινηματογράφος αποτελούν τη διέξοδο του περιθωριακού μας νέου. Εδώ ο κινηματογράφος αποτελεί πρότυπο ελευθερίας και ίσως ένα παράθυρο προς την ίδια την ενηλικίωση. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή στην οποία ο Αντουάν και ένας φίλος του κλέβουν μια φωτογραφία από την ταινία Καλοκαίρι με τη Μόνικα, όπου η Χάριετ Άντερσον βρίσκεται σε μια προκλητική πόζα.
Εξαναγκασμός και φυγή, αυτά δεν είναι προβλήματα του Αντουάν μόνο, αλλά προβλήματα όλων των νεαρών αυτής της ηλικίας. Ένα παράδειγμα αποτελεί και η εικόνα των μαθητών που το σκάνε από το μάθημα της γυμναστικής, βρίσκοντας ελάχιστο χρόνο για να ζήσουν για λίγο ελεύθερα.
Τα 400 χτυπήματα είναι μια ταινία για την ενηλικίωση αλλά και για το ατέρμονο κυνήγι της νεανικής ελευθερίας. Εδώ έχουμε τη θάλασσα ως ένα σύμβολο της καθεαυτού ανεξαρτησίας. Μετά την απόδραση η θάλασσα ανοίγεται μπροστά μας μαγευτική και άπειρη, και σε αντίθεση με το μουντό κόσμο στο οποίο ζούμε ελεύθερη από κανόνες και καταπίεση.
Βιβλιογραφία: François Truffault, εκδόσεις Πλέθρον σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου

Tips
– Από τα κορυφαία φιλμ της Νουβέλ Βαγκ που εκείνη την εποχή μόλις γεννιέται και ένα σημαντικό πέρασμα του Τρυφώ από τη θεωρία της κινηματογραφικής κριτικής στην πράξη (το ίδιο έκανε και ο άλλος μεγάλος της Νουβέλ Βαγκ, ο ακόμα πιο πειραματιστής Γκοντάρ). Ο συνδυασμός των εικόνων και της μουσικής σε αυτή την ταινία αφήνουν οπωσδήποτε το στίγμα τους μέσα σου.
– ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ OSCAR ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1960
– ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
– Πικρή, ευαίσθητη, με λυρική διάθεση, σχόλιο πάνω στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.
– Τα 400 χτυπήματα είναι μια ταινία του Τρυφώ με θέμα την παιδική ηλικία, έντονα βιωματική, που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις, με την παιδαγωγική σχέση που διατρέχει ολόκληρη την ιστορία να είναι το ζητούμενο.
Info
Σκηνοθεσία: François Truffaut
Σενάριο: François Truffaut και Marcel Moussy
Ηθοποιοί: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble
Φωτογραφία: Henri Decaë
Μουσική: Jean Constantin
Βραβεία: Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών, Καλύτερης ταινίας από την Eνωση Γάλλων Kριτικών καθώς και υποψηφιότητες για όσκαρ σεναρίου και BAFTA καλύτερης ταινίας.
Χώρα: Γαλλία
Ετος παραγωγής:1959
Διάρκεια: 99′
Πηγή: cine.gr, myfilm.gr

400-2

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Μοιραστείτε το:

Scroll to Top